2022.08.15., hétfő , Mária

Kertészet

2022. március 01. kedd • 09:00

Fellendülőben a virágboltok

Növekvő forgalomra számítanak az idén a hazai virágkereskedők. Ha a koronavírus-járványt végre magunk mögött hagyhatjuk, s az esküvők, rendezvények korlátozások nélkül megtarthatók lesznek, az meghozhatja a várt fellendülést az ágazatban. A virágboltosok már javában készülnek a közelgő nőnapra, az import virágok mellett egyre több hazai termesztésű növény kerül be a kínálatba.

Közeledik a virágárusok egyik legforgalmasabb tavaszi időszaka, a nőnapra az import virágok mellett már számos hazai termesztésű növénnyel is készül az ágazat – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből, írja a Magyar Nemzet.

A virágpiac szempontjából a Valentin-nap volt az év első kiugró eseménye, a március 8-i nőnapra pedig már nagy erőkkel készülnek az árusok, hiszen ilyenkor a virágboltok forgalma a többszörösére emelkedik.

Fotó: Magyar Nemzet

A nőnapi virágcsokrokban az utóbbi években újra divatba jött a liliom, a nárcisz és a jácint, ugyanakkor az export vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színű rózsából. Ilyenkor a kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Az időjárás miatt hazai termesztésben kevesebb virág érhető el, de azért akad bőven a kínálatban. Az import növények – főleg a klasszikus vörös rózsa – többnyire a holland virágtőzsdén keresztül kerülnek hozzánk, de akad olyan importőr is, aki közvetlenül dél-amerikai, vagy akár dél-afrikai farmoktól szerzi be a virágokat. Ilyenkor a külföldi növények aránya a kínálatban elérheti a 60 százalékot is. A vágott virágok helyett sokan választják a tavaszi hagymásokat. Ezek előnye, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletekbe, nem mellékesen alacsonyabb áron. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket is. A virágkötők kreativitásának semmi sem szab határt, egyre divatosabbak és kelendőbbek a virágdobozok, vagyok azok az akár tavaszi virágból készült virágcsokrok, illetve virágdíszek, amelyek valamilyen kiegészítőt tartalmaznak. 

Az idén talán még a korábbi éveknél is nagyobb várakozás övezi ezt a napot, hiszen a virágárusok nehéz éveken vannak túl, a koronavírus miatti események elmaradása – ballagások, esküvők, rendezvények – csökkenő keresletet eredményezett a hazai piacon is. 

A virágkereskedők egyesülete bízik abban, hogy a tavalyi, hosszú lezárásokkal járó évnél nagyobb forgalmat érnek el idén, amelynek jelei már láthatók. Természetesen – mint mindig – az eredmények országszerte változók, de a tagság többsége pozitívan látja a jövőt. – A vásárlók már hozzászoktak a pandémia viszontagságaihoz, ahogyan a kereskedők is alkalmazkodtak a szükségszerűen változó szabályokhoz. Amennyiben valóban visszatér az élet a régi kerékvágásba, vagyis az esküvők, rendezvények, összejövetelek korlátozások nélkül megtarthatók lesznek, az meghozhatja a várt fellendülést a virágkereskedelemben is – hívta fel a figyelmet az agrárkamara. 

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.