2022.08.17., szerda , Jácint

Kertészet

2017. december 01. péntek • 12:42

Fellendült a holland borászat a klímaváltozás hatására

Egy hollandiai borvidék kapta meg az Európai Unió szigorú kritériumok alapján odaítélhető PDO minősítését.

Azt, hogy Hollandiában kiváló söröket főznek, és remek sajtokat érlelnek, minden ínyenc tudja. De ha valakinek holland bort emlegetünk, akkor az illetőnek a Tonga-szigeteki jégkorong, vagy a pakisztáni sertésoldalas jut az eszébe. Vagyis két abszolút kizárható dolog – írja a hvg.hu.

PDO: Protected Designation of Origin. Ez a címke csak egy meghatározott földrajzi körzetben és történelmi tradíciók alapján előállított ételre vagy italra adható ki. PDO védettséget élvez a pármai sonka vagy sajt, a francia pezsgő (champagne) vagy konyak (cognac), a görög feta és a magyar tokaji is.

A Maas folyó völgyében fekvő, különleges adottságú szőlőtermelő terület kapta meg a PDO kitüntető jelzőt. Itt fehér és vörös szőlőket egyaránt termelnek. A régió talaja köves, a mikroklíma száraz, viszonylag kevés eső esik a tengerszint fölött száz méterre eső völgyben. Itt évszázadokkal ezelőtt már a szerzetesek is próbálkoztak borászattal, de végül inkább a sörfőzés mellett döntöttek.

Most miért lendült fel a borászat? A válasz a klímaváltozásban rejlik.

A Maas folyó völgyében az utóbbi harminc évben az áprilistól októberig terjedő időszakban két Celsius fokkal nőt az átlaghőmérséklet. Így létrejöttek a feltételek a minőségi borok termeléséhez. Minderről a régió két vezető borásza, Karel Henckens és Harry Vorselen tájékoztatta a The Guardian tudósítóját.

A holland borászok elmondták, hogy

a belga területre is átnyúló Maas völgy egyre inkább olyan adottságokkal rendelkezik, mint a Rajna-vidék vagy sok más, hagyományos francia bortermelő régió. Ez a klímaváltozás, a felmelegedés következménye.

A francia borászat nagyágyúi jól látják a trendet és egyre nagyobb belga és holland területeket vásárolnak fel, ahol, az általános felmelegedés miatt, pár évtized múlva olyan bortermelő vidékek lesznek, mint amilyenek most a Földközi-tenger mentén. Ahol viszont elsivatagosodás várható, legalábbis legpesszimistább forgatókönyvek szerint.

agrotrend.hu / hvg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.