Kertészet

Feltérképezték a sárgarépa génállományát

Egy kutatócsoport megfejtette a sárgarépa genetikai titkait. Bejelentésük szerint a világszerte egyre fontosabb szerepet betöltő gyökérzöldségben azonosították azokat a géneket, amelyek többek között felelősek gazdag A-vitamin-tartalmáért.

A génállomány elősegítheti olyan módszerek kifejlesztését, amelyekkel például növelhető a zöldség tápanyagtartalma, hozama, emellett ellenállóbbá válhat a betegségekkel, kártevőkkel és aszállyal szemben.

Az A-vitamin a sárgarépában a narancsszínű karotenoid pigmentből származik. A vizsgálatban azonosították azokat a géneket, amelyek eme pigmentekért, illetve a kártevőkkel és kórokkal szembeni rezisztenciáért, valamint egyéb tulajdonságokért felelősek. Amellett, hogy szerepe van a látásban, az A-vitamin többek között fontos szerepet tölt be az immunfunkcióban, a sejtkommunikációban és a bőr egészségi állapotában.

Fotó: 123RF

A kutatók a zöldség ragyogóan narancsszínű verziójának, az úgynevezett nantes-i sárgarépának genomját térképezték fel. A genom mintegy 32 ezer gént számlált. Phil Simon, a Nature Genetics folyóiratban megjelent vizsgálat vezetője kifejtette, a sárgarépa igen érdekes zöldség rendkívüli változatossága miatt. Szinte mindenki ismeri, általában sikeres a vásárlók között, de nem feltétlenül ismerik háttértörténetét.

Globális fogyasztásának aránya 1976 és 2013 között megnégyszereződött, jelenleg a top tíz zöldség közé tartozik világszerte. Az utóbbi négy évtizedben úgy termesztették, hogy még narancsosabb színű, még táplálóbb legyen, 50 százalékkal több tápanyaggal.

A sárgarépa gazdasági használatának legkorábbi dokumentuma az 1100 évvel ezelőtti időszakról származik, Afganisztánból, azok viszont sárga és lila zöldségek voltak, nem pedig narancsszínűek. 16. századi spanyol és német festmények nyújtják az első bizonyítékát a narancsszínű zöldségnek.

A vizsgálat arra nem talált választ, hogy az első zöldségek színe miért lila és sárga volt, bár azt igazolni tudta, hogy ennek oka nem az ízben keresendő. A színért és a kedvelt ízekért felelős gének ugyanis nem állnak egymással kapcsolatban.

A sárgarépa genomjának birtokában a kutatók szerint a hasonló haszonnövények – a paszternáktól a maniókáig – minőségét is javítani lehet. A répa közeli rokonai között megtalálható a zeller, a petrezselyem, a paszternák, a koriander, a kapor, az édeskömény, a római kömény és a kömény.

Míg a narancsszínű répák a legelterjedtebbek, a Közel-Kelettől Dél-Ázsiáig lila és sárga verziókat is termesztenek, míg Ázsiában vörös változatokat is találni.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés