2020.12.01., kedd , Elza

Kertészet

2020. május 11. hétfő • 13:25

Fenntartható növényvédelmi stratégiák a kultúrnövényei állandó védelme érdekében

Az utóbbi néhány évben a klímaváltozás hatásai gyorsan növekedtek. Ez befolyásolja a növénytermesztés összes lépcsőfokát és rákényszeríti a gazdákat a változásra, alkalmazkodásra. Új megoldásokat kell keresniük, hogy a gazdaságukat gazdaságossá tegyék ökológiai szempontból is.

Szem előtt tartva a növények, a talaj és a környezet komplex kölcsönhatásait, a betegségek kitöréseinek előrejelzése és a fungicid kijuttatásának optimális időzítése létfontosságú.

Nem elhanyagolható, hogy különös figyelmet kell fordítani a betegségekkel szemben a növényvédelemre. Átgondolt eszközökkel és megközelítéssel, a gazdák növelni tudják a növények termőképességét kevesebb környezeti beavatkozással, de ugyanakkor a minőség fenntartásával. 

Mikor jelennek meg a gombás betegségek?

Három tényezőnek kell beteljesülnie: A patogén gombának kapcsolatba kell kerülni a fogékony gazdanövénnyel a megfelelő környezeti körülmények között. Ez az esemény van megjelenítve a betegség háromszögben; mind a három tényezőnek egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy a betegség megjelenjen.

1. ábra A betegség háromszög

A betegség súlyossága

A betegség súlyosságát befolyásolja:

 • A növény fajtája (néhány hybrid érzékenyebb a többinél)
 • Az oltóanyag/fertőző spórák száma(vetésforgó)
 • A környezeti körülmények( pl. Az erősebb esőzés nagyobb területen terjeszti el a spórákat, tovább tartó levélnedvesség)
 • Kultúrnövény menedzsment( áttelelés a növénymaradványokon, művelés)

A patogén gomba fertőzésének sikeressége leginkább az időjárási feltételeken múlik. Páratartalom eső formájában, magas relatív páratartalom, levélnedvesség, harmat és a pára kedveznek a kórokozóknak és a magasabb hőmérséklet ezekben a nedvesebb időszakokban felgyorsítja fertőzések folyamatát.

Betegség megfigyelés

A meteorológiai állomások, felszerelve szenzorokkal csapadékra, relatív páratartalomra, levélnedvességre, napsugárzásra, talaj paraméterekre és hőmérsékletre, meghatározzák a fertőzés szempontjából rizikós időszakokat óránként. Ezzel a tudással a fungicid kijuttatás jól időzített lehet. 

Például, a kalászfuzáriózis kitörését az elővetemény (spórák száma) és a fluoreszcencia ideje alatti klíma határozzák meg. A betegség nem fog megjelenni, ha klíma nem megfelelő virágzás idején. De ha optimálisak a körülmények a fertőzéshez a virágzás során, akkor a virág megfertőződik és a betegség hiányos kalászt, léha szemeket és mikotoxin koncentrációt eredményez a növényben.

A betegség modell grafikai ábrázolása

Egy általános rizikó modellt (sárgával) és a fertőzés modellt (zölddel) ábrázoltuk, rámutatva a fertőzés időpontjaira (óránkénti intervallumokban) a földeken. A növényvédelmi stratégiától függően intézkedéseket kell eszközölni. Ha a kockázat 60%-tól 70%-ig terjedő értéket mutat akkor megelőző intézkedésekre van szükség, ha pedig 100%-ot mutat, akkor gyógyító kezeléseket kell alkalmazni.

2. ábra: Fusarium sp. fertőzés optimális körülményeinek meghatározása. 1.Grafikon: kockázatos időszakok előrejelzése  2.Grafikon :a fertőzés időpontjának meghatározása a hőmérséklet, a relatív páratartalom és a levélnedvesség alapján. (az utolsó két grafikon a szenzorok által mért adatokat mutatja).  Ha a fertőzés 100%-os és a kedvező körülmények elég hosszú ideig fennmaradnak ahhoz, hogy megfertőzzék a virágot is.

 

Részletes információ a patogének biológiájáról, a kockázatok meghatározására alkalmas modellről és egyéb ajánlások ezen a honlapon találhatóak: metos.at

Továbbá együttműködünk vezető fejlesztőkkel, valamint interfészeket hoztunk létre a partenrcégek döntéstámogató rendszereihez ( RIM-PRO, HORTA, ProPlant, Welte, Dacom stb.).

Betegség megfigyelésre ajánlott megoldások

Hardver eszközök széles választéka található az iMETOS márkanév alatt, melyekkel hatásos és költséghatékony méréseket végezhetünk. A mért értékek kombinálhatók helyspecifikus időjárás előrejelzéssel, valamint elérhetőek szinte valós időben a FieldClimate platformon pl.: csapadék mennyiség és valószínűség, hőmérséklet, relatív páratartalom, stb.

Az alábbiak egyikét javasoljuk:

Az iMETOS IMT200-as állomás tartalmaz hőmérséklet és relatív páratartalom szenzort, csapadékmérőt, és levélnedvesség mérő szenzort.

Az iMETOS IMT300-as állomás tartalmazza az összes szenzort, mely az evapotranszspiráció kiszámításához szükséges, valamint a betegség modellezéshez: hőmérséklet és relatív páratartalom szenzort, csapadékmérőt, napsugárzás mérőt, szélsebesség- és levélnedvesség szenzort.

Formálja iMETOS és MMETOS állomásait igényeinek megfelelő szenzorok hozzáadásával.

iMETOS állomások előnyei:

 • időt és pénzt spórolhat online megfigyelő rendszerekkel
 • megfelelő körülmények között végezhet munkát
 • lehetőséget nyújt növényeinek, hogy a lehető legjobb körülmények között fejlődjenek
 • a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás ellenőrzése
 • időjárás előrejelzés a döntéshozatal támogatásához
 • munkatervek a termelés optimalizálásához
 • vetési időpont helyes megválasztása
 • talajművelési időpont helyes megválasztása

 

Kapcsolat:

Pessl Instruments GmbH, Ausztria
Gottfried Pessl
+43 3172 55 21

office kukac metos pont at 
http://www.pesslinstruments.com 
http://www.metos.at

 

METOS Magyarország Kft.
www.metos.at
Annabella SZABÓ,
Kereskedelmi képviselő,
Tel .: +36 30 724 2124,
e-mail: annabella pont szabo kukac metos pont at

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.