FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Kertészet

2018. január 02., kedd • 09:50

Figyeljünk a növényvédő szerek felhasználásának kereteire

Amellett, hogy környezeti, humán-egészségügyi, növény-egészségügyi szempontokat kell felsorakoztatnunk egy-egy készítmény kiválasztása során, a gazdaságossági, hatékonysági mutatókat is szem előtt kell tartanunk.

A gazdálkodás során a termelő egyik legfontosabb feladata növényeinek megfigyelése. Amikor növényvédelmi problémával szembesül és a kémiai növényvédelem már nem elkerülhető, fontos, hogy a leginkább megfelelő és hatásos növényvédő szert válassza a termelő, mellyel megalapozhatja az okszerű növényvédelmi tevékenységét.

fotó:pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a felelős hatósága a növényvédő szerek engedélyezésének. A hatóság engedélyezési folyamat egy nagyon bonyolult és hosszú eljárás, amely során a hatóság meghatározza az adott növényvédő szer felhasználásának, forgalmazásának és raktározásának szabályait is. Ezek a szabályok kötelező érvényűen mindenki számára, amelyet az engedélyező hatóság az ún. engedélyokiratba foglalva közzé is tesz.

Az engedélyokirat nemcsak szabályokat, hanem hasznos információkat, tapasztalatokat is rögzít, amelyeket a felhasználás folyamán is jól tudnak hasznosítani a gazdálkodók. Ilyen hasznos gyakorlati javaslat például a fitotoxikus dózisok meghatározása, a javasolt hőmérséklet a felhasználás idején, készítmények keverhetősége.

Növényvédelmi tevékenységünk vagy annak előkészületei során érdemes ezeket az engedélyokiratokat áttanulmányozni, amely a Nébih által működtetett és folyamatosan aktualizált felületen bármikor elérhetők: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.