2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2017. július 15. szombat • 11:12

Fokozott védelem szükséges a szekszárdi borvidéken

Fertőzések, kártevők és viharkárok hagytak nyomot a szekszárdi borvidék ültetvényein. Lisztharmat, peronoszpóra, jégverés és a szőlőkabóca egyszerre okoz fejtörést a gazdáknak. A szőlőkben folyamatos növényvédelem szükséges részben a sebek orvoslására, részben a további fertőzések megelőzésére. 

Nemes Zoltánnal, a Szekszárdi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának munkatársával beszélgettünk. 

  -Hogy hatott a nagy esőzés a borvidéken?

 - Június végi felhőszakadás és jégeső a borvidék  jelentős részén nagy károkat okozott a  szőlőültetvényekben. A szőlő levelén és a fürtökön  is rengeteg sérülés keletkezett. A fürtökben a  bogyók 15-50 %-a is sérült, felrepedt a jégeső  nagyságától és intenzitásától függően. A  jégszemcsék által megütött bogyók, fürtrészek  később megbarnulnak és elhalnak.

- Becsülhető-e a kár mértéke?

 - A mennyiségi, és minőségi károkat egyelőre nehéz megbecsülni, mivel a szüretig még sok idő van hátra. A szüretig hátralévő időjárás döntő lesz a szőlő fejlődése, érése, valamint a különböző betegségek fellépése és károsítása szempontjából.

- Hogy hat a párás idő? Nagy a betegségek kialakulásának kockázata.

- A párás, meleg időjárás kedvező mindhárom betegség – lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész – részére. A borvidék több ültetvényében már május végén megjelentek a lisztharmat első tünetei és a kedvező júniusi meleg időben járványos fertőzés alakult ki a lombozaton és a fürtökön egyaránt. Peronoszpóra-fertőzést az aszályos meleg időjárásban eddig nem észleltünk, de ha csapadékosabbra fordul az időjárás, érzékenyebb fajtákban – Merlot, Cabernet – kialakulhatnak még fürttünetek is. A jégverés következtében megnőtt a szürkerothadás kialakulásának veszélye, mivel az elhalt bogyókon, és fürtrészeken, könnyen megtelepedhet a kórokozó és a fürtzáródást követően zöldrothadás, vagy zsendülés, érés időszakában szürkepenészes bogyórothadás alakulhat ki. A hosszabb meleg, aszályos időjárást követően lezúdult nagy mennyiségű csapadék és jégeső, jelentős stressz tényező volt a növények és így a szőlő számára is. Június végétől több ültetvényben is a tőkeelhalás tüneteit tapasztaljuk.

- Milyen permetezési technika, módszer és szer ajánlott ebben a helyzetben? Nyilván folyamatos védekezés szükséges.

- A védekezéseket tekintve nagyon fontos volt, a jégverést követően, a sebek sérülések mielőbbi lezárása, melyeket kontakt hatású, réz és folpet hatóanyag tartalmú készítmények kijuttatásával lehetett elvégezni. Az elkövetkezendő hetekben a fürtzáródás végéig, fontos a lisztharmat, és szürkepenész elleni fokozott védelem fenntartása. Lisztharmat ellen felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó  készítményt, készítményeket, célszerű kijuttatni. Ha marad a meleg, szárazabb időjárás, akkor peronoszpóra elleni védelemre, elegendőek a kontakt hatású készítmények kipermetezése. A jég által károsított ültetvények szürkepenész elleni védelemére nagy figyelmet kell fordítani egészen a szüretig. A gomba ellen speciális botryticidek kijuttatásával tudunk védekezni. Az  időpontot tekintve, pedig nagyon fontos, hogy a fürtzáródás előtt végezzük el a permetezést és ha szükséges, akkor a betakarításig ismételjük meg a védekezést.

fotó: szekszard.hu

- A szőlőkabóca is veszély a borvidéken jóideje.

- Az amerikai szőlőkabóca 2007. évtől folyamatosan jelen van a szekszárdi borvidéken. Az idei  esztendőben is folytatjuk a kártevő felderítését. Jelenleg L3 – L5-ös lárvastádium észlelhető. A következő hetekben várható az imágók megjelenése a szőlő ültetvényekben. Az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségét a laboratóriumi vizsgálatok eddig még nem mutatták ki a Tolna megyei kabóca és szőlőmintákból. A rendkívül veszélyes betegség terjedése egyébként megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4).

- Legalkalmasabb módszer?

- Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz stb. hatóanyagú permetező szerek).  Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki. Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a háziméhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat (méhkímélő technológia).

agrotrend.hu / GG.

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.