2019.09.17., kedd , Zsófia

Kertészet

2019. június 01. szombat • 16:26

Gyümölcsfákat fertőz a monília

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az aktuális kerti növényvédelmi teendőket osztotta meg.

„A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. A jövő szombatra már 30 Celsius-fokot is jósolnak. A melegnek mi örülni fogunk, de a „növényvédelmi helyzet csak fokozódni fog”. Az átázott talajból kigőzölgő pára még sokáig biztosítani fogja azt a folyamatos levélnedvességet, melynél szaporodhatnak, fertőzhetnek a gombák - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Megjelentek az első megbetegedések a gyümölcsfákon - fotó: pixabay.com

A szőlőben a lisztharmat mellett számítani lehet a peronoszpórára, és ahol sérülés érte a szőlőt pl. jégverés történt, ott - a hőmérséklet emelkedésével - a szürkepenész is megjelenhet. Nemsokára teljes virágzásban lesz a szőlő. A virágok érzékenyebbek mint a levelek, és most még inkább vigyázni kell rájuk.

A bokrosodó krumpliban és paradicsomban a fitoftóra viheti le vészes gyorsasággal a leveleket. Aki tavasszal ellenálló fajtákat választott még azoknak is azt ajánlom, hogy majd kerüljék az esőztető (slagos) öntözést, ritkítsák a hónaljhajtásokat és mérsékeljék a lombtömeget növelő nitrogéntrágyázást.

A hideg miatt vontatottan rajzanak a molyok. Radácsiné dr. Hári Katalin webkamerás műszere segítségével naponta számolja a csapdázott molyokat. Hetente felteszem a jelentéseit a honlapokra, melyekben grafikonon ábrázolja a rajzás menetét. Újra és újra beindulnak a molylepkék, nincs egyértelmű rajzáscsúcsuk. Nehéz kiszámítani a hernyók tömeges kikelését, a permetezés időpontját.

Sok kiváló rovarölő szerünk van, melyekkel érintkeznie kell a lárváknak vagy táplálkozniuk kell a lepermetezett növényből ilyen pl. a „bio” Dipel DF. Mivel a jövő héten még mindig számíthatunk esőkre, ezért továbbra is a felszívódó „Mospilanoké” legyen a főszerep.  

Már az éretlen terméseken is komoly moníliás fertőzést látok a legtöbb gyümölcsfánkon. A bevezetőben leírtak után nem csodálkozom ezen. A felszívódó készítmények mellett már a mankoceb hatóanyagú, sőt talán már az újabb típusú, kevésbé perzselő réztartalmú gombaölők is szóba jöhetnek. Kontakt készítmények, tehát az eső lemoshatja ezeket a növényi felületről. A beteg termés leszedésével, a lehullottak összegyűjtésével és megsemmisítésével is lassíthatjuk a gomba továbbterjedését. A meleggel és a talaj kipárolgásával, a varasodásra érzékeny alma és körtefajtákon biztosan felerősödik a fertőzés.

Ha jól emlékszem úgy 10 napja kaszáltunk, de nem látszik a kerten. Térdig érő lósóska „bokrok” között jutok le az ágyásokig. A kultúrnövényeknél nagyobb életerővel rendelkező gyomok alaposan kihasználták a bőséges csapadékot.

Milyen gyomirtó szert vegyek?- hallom a kérdést egyre gyakrabban. Aki bírja derékkal, térddel az inkább gyomláljon. Már a szót is ritkán használjuk, pedig ez az eljárás, vagyis a gyomok gyökerestől való kihúzása a legtökéletesebb eltávolítása a nemkívánatos növényeknek. Akinek a kapálás is nehezen megy, az sok készítmény közül választhat. Leggyakrabban a glifozát hatóanyagú gyomirtókat ajánlják a gazdaboltok növényvédős eladói.

Negyvenhét névváltozatát számoltam össze, gyakorlatilag bármelyiket választhatják. Perzselőek, de felszívódó hatással is rendelkeznek. Épp ezért óvatosan bánjanak velük, mert a fiatal csemeték kérgén vagy a lepermetezett leveleken át bejuthatnak a kerti növényekbe. Ezeket is kipusztíthatják!”

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.