2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Kertészet

2019. szeptember 09. hétfő • 15:25

Ha jó az idő, akkor a dinnye is az

Régi mondás, ha Lőrinc belepisil a dinnyébe, vége a szezonnak, utána nem kapni már belőle igazán ízleteset. Ez azonban néhány éve már nem igaz, a termelők egy része ugyanis tudatosan kitolta az érési időt.

Kitolódott a dinnyeszezon, ez egyesek szerint az időjárás számlájára írható, hiszen a hideg miatt sok helyen kellett pótolni a növényeket, emiatt aztán az érés is kitolódott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is kampányba fogott a dinnyefogyasztás ösztönzésére, a termelők egy része pedig tudatosan kitolta az érési időt - írja a sonline.hu.

A nagy meleg kifejezetten jót tett a dinnyéknek - fotó: pixabay.com

– Fajtától függ, hogy van-e még belőle – mondta kérdésünkre Bugyi Sándor, lengyeltóti termelő. – Léteznek késő őszre való fajták, harminc évvel ezelőtt édesapám még termesztett hosszú, fehér dinnyét, amit Mikulásig el lehetett tartani. Ma már ilyet nem ültetünk, de a szezon valóban kitart még szeptemberben is.

Bugyi Sándor azt mondta, amikor július végén indul csak a szezon, nem meglepő, hogy még szeptember közepén is van dinnye. A hónap első hetében megérkezett lehűlés hatására szerinte már csak egy hétig lehet dinnyét szedni.

– Van még szép gyümölcs, de tízből már csak hatot lehet behozni a földről – mondta a lengyeltóti dinnyetermelő.

Hogy meddig lehet még magyar dinnyét kapni, csak az időjárástól függ. A vásárlók pedig keresik a hazait, Honváriék már el is adták az idei termést. – Nekünk már elfogyott – mondta Honvári Béláné, barcsi termelő.

– Mi direkt több fajtával foglalkozunk, így kitolódik az érési idő és persze a választékot is bővíteni kell. Mindenki másra esküszik: sötét héjú, sötét csíkos, világos héjú.

Honvári Béláné elmondta: évekkel ezelőtt is volt arra példa, hogy kitolódott a dinnyeszezon. Most azonban a tudatos ültetésnek köszönhető, hogy még ősszel sem kell nagyítóval keresni a lédús gyümölcsöt.

– Nekünk van kitolt ültetésünk is, amiről még most jön le a második és harmadik kötés – mondta érdeklődésünkre Kulcsár Gergely, darányi dinnyés gazda.

– Szóval még javában megy a dinnyeszezon nálunk. Most már lényegesen kevesebben érdeklődnek, ezért a negyedrészét adjuk el annak a mennyiségnek, mint eddig. Így sok kint marad a földön, mert nem tudjuk értékesíteni.

Ennek oka, hogy az emberek egy része még mindig abban a tévhitben van, hogy Lőrinc napja után már nem lehet jó dinnyét találni. Pedig ez ma már nem igaz, nem a naptár, hanem az időjárás és a fajtaválasztás befolyásolja a szezon végét.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.