2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Kertészet

2018. március 03. szombat • 15:39

Hamarosan kiderül mekkora károkat okozott a zord hideg a somogyi gyümölcsösökben

A mínusz 20 fok körüli hideg megviselte a növényeket Somogyban. Elfagytak a gyümölcsfák, főként a kajszibarackot, cseresznyét és a meggyet károsította a hideg. Szinte biztos, hogy jelentős terméskieséssel kell számolni.

Csökölyben az epresek fűtik a fóliasátraikat és folyamatosa próbálják leverni róla a havat.

– Már nagyon fáradtak vagyunk, ez a száraz hideg nem kevés munkát ad nekünk – mondta Nezdei Sándorné. Csökölyben évtizedek óta foglalkoznak epertermesztéssel. Szabadföldi mellett három fóliában van eprük, egyben pedig saláta. A nagy hidegben próbálják megvédeni növényeiket - írja a Somogy megyei hírportál.

– Minden nap húzzuk le a havat a fóliáról, bent pedig fűtünk. A szieszta kályhák gázpalackra vannak kapcsolva, remélem sokáig már nem marad ez a hideg, mert nagyon sok pluszköltséget jelent a fűtés – tette hozzá Nezdei Sándorné. A növényeket takarófóliával is védik, amelynek tekercse száz métert tartalmaz és hatvan ezer forintba kerül.

Nem jobb a helyzet Somogytúr és környékén sem, a kajszibarackokat viselte meg a hideg. Mínusz tizennyolc fokot mértek itt, de a völgyekben jóval hidegebb volt. – Mínusz 18-25 közötti hőmérsékletek voltak csütörtök hajnalra a térségben.

– A legérzékenyebb állapotban a kajszibarack fák rügyei voltak, nem sok virág maradt meg, nem kell dolgozni a szüreten

– mondta Gara Miklós, Balaton Kertész Szövetkezet igazgatósági tagja. A szakember hozzátette: a napokban vizsgálják majd a mintákat, hogy reprezentatív eredményt tudjanak szolgáltatni.

– Sajnos, már most látszik, hogy szinte teljes terméskieséssel kell számolnunk – tette hozzá Gara Miklós. – Régiós szinten ötszáz kajszitermelőt érint a fagykár mintegy ezer hektáron. Ez árbevétel szempontjából több milliárd forint kiesést jelent.

Az őszibarackosokat, a szilvásokat, a cseresznyéseket és a meggyeseket is érintette a fagykár, sőt a szőlőkben is számítani kell terméskiesésre. 

– Mínusz 20-21 fok is volt az ültetvényekben, biztos, hogy ezeken a területeken lesz fagykárunk – mondta Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Tavaszi József úgy vélte: egy-két hét múlva tudnak biztosat mondani, hogy mekkora gondokat okozott a zord hideg. Szőlőfajtáik közül az irsai olivér a legérzékenyebb a hidegre, valószínűleg a legnagyobb káruk is ezekben az ültetvényeikben lesz.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök szerint a március elsejei hajnai hőmérséklet különösen a csonthéjasokat és a szőlőültetvényeket károsította. – Egyes fajtáknál, amelyek kevésbé fagytűrőek, ott lehet tapasztalni komoly károkat – tette hozzá a szakember. – A következő napokban derül ki, milyen mértékű az elfagyás. Pengével szokták a rügyeket megvágni, ha fekete, sötéten barnult, akkor erősen károsodott.

agrotrend.hu / sonilne.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.