2020.02.24., hétfő , Szőkőnap

Kertészet

2018. június 06. szerda • 11:25

Hanyatló málnatermesztés

Míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt.

Gyakorlatilag megszűnt a málnatermesztés Magyarországon:  ha a hobbikerteket nem számolják, akkor 50 hektárt sem érheti el a málnák termőterülete - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, Apáti Ferenc.  Hozzátette: főként Pest megyében vannak még málnások, a meleg idő miatt idén hamarabb értek be a málnaültetvények.

Ebből kevés mennyiség kerül a friss piacra, főleg Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők normális áron a málnát. A feldolgozóiparba is vesz át málnát, de ez elhanyagolható mennyiség – fejtette ki.

Az itthon kapható málna nagyobb részét Szerbiából és Lengyelországból importálják. Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek.

Az itthoni klíma nem igazán kedvez a málnatermesztésnek, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a hazai termelésből. 

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.