2020.02.24., hétfő , Szőkőnap

Kertészet

2019. szeptember 01. vasárnap • 08:10

Három év kiemelkedő Huminisz eredményei

Minden év újabb és újabb szakmai kihívásokat jelent a mezőgazdasági vállalkozások számára. A változatos, sokszor szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás mellett, lassan nincs olyan költségelem, amely évente ne növekedne.

Az elmúlt évtizedben egyre fokozottabb a termelők részéről a gazdaságosabb termelésre való törekvés igénye. Ezen szemléletváltás egyik eleme a különböző növénykondicionáló, termésfokozó, termésnövelő anyagok intenzív használata.

fotó: Huminisz

Cégünk, a Huminisz Kft. a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágya család termékeivel több mint egy évtizede segíti partnereit a sikeresebb gazdálkodás elérésében. Sikerünk a folyamatos termék- és technológia fejlesztésben rejlik. Minden évben félszáz üzemi és kutatóhelyi kísérlet kerül beállításra. Teszteljük meglévő és új termékeinket, technológiáinkat, összehasonlítva egymással és más, hatékony technológiákkal.

Az elmúlt évben egy független, 3 éves kisparcellás demoteljesítménykísérlet zárult le a sopronhorpácsiBeta Kutatóintézet Nonprofit Kft.-nél. Búzában, repcében és kukoricában vizsgálták, hasonlították össze a Huminisz, standard kontroll A-B-C technológiákat.

A 2015-2017. évek összesített Huminisz terméseredmények, ráfordítás-megtérülési számai minden kultúrában egyértelműen kimagaslóak és bíztatóak. (1.ábra).

1.ábra 2015-17.évek összesített átlag eredményei, Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft., Sopronhorpács

Őszibúzában a kontrollparcellában a háromév átlagában kiemelkedő 10,70 t/ha termésmennyiséget mértek. A leghatékonyabb a kétkezelésesHuminisz technológia lett 11,29 t/ha eredménnyel. Ez a kezelés, hektáronkénti 590 kg átlag terméstöbblet, átlag 50.000 Ft felvásárlási árral számolva,15.294 Ft átlag bevétel többletet jelent (2.ábra).

Őszi káposztarepcében a kontrollparcellában szintén jó termésátlagnak számító 4,51 t/ha eredményt mértek. A leghatékonyabb kezelésnek az évek átlagában itt is a két kezeléses Huminisz technológia bizonyult4,87 t/ha átlagterméssel. A 360 kg átlag terméstöbblet, átlag 115.000 Ft átlag felvásárlási árral számolva, 23.557 Ft átlagbevétel többlet jelent (2.ábra).

Kukoricában a kontrollparcellában a kísérleti adatok szerint atermésátlag 15,86 t/ha volt A leghatékonyabb kezelésnek szintén az egykezelésesHuminiszbizonyult 16,68 t/haátlag termésmennyiséggel. Az átlaghoz viszonyítva 830 kgátlagterméstöbblet, átlag 45.000 Ft felvásárlási áron, 30.680 Ft átlagbevétel többletet jelent (2.ábra).

2. ábra Hektáronkénti bevételtöbblet 2015-17. évek átlagában Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft., Sopronhorpács

Összegezve kijelenthető, hogy egymástól három, ökológiailag eltérő évben, mindhárom fő szántóföldi növénykultúrában egyaránt kiemelkedő, legjobb átlageredményt a Huminisz technológiában mértek.

A három kultúrában összesen 69.531 Ft, átlagosan 23.177 Ft/hektár profit volt realizálható.

Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a sikeres és gazdaságos termelés elérésében fontos szerepe van az összköltségek tekintetében pár százalékot jelentő, jó ár-érték arányú,Huminiszkomplex növénykondicionálási és lombtrágyázási technológiaés más hasonlóan hatékony technológiák használatának.

agrotrend.hu / Huminisz

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.