2019.11.15., péntek , Albert,Lipót

Kertészet

2019. augusztus 13. kedd • 13:48

Hatalmas pusztításra képes az ázsiai márványpoloska

Az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska a nyári, őszi zöldségfélék, leginkább a paprika, paradicsom, uborka és csemegekukorica termését károsítja, de az őszi gyümölcsökre is veszélyt jelent.

A Békés Megyei Kormányhivatalnál azt is közölték, hogy a már felsoroltakon túlmenően száznál is több azon őshonos poloskafajok száma, amelyek a termesztett növényeken alkalmilag vagy rendszeresen valamilyen mértékű kárt okoznak. Például gabonában a szipoly- és mezei poloskák, a mórpoloska, káposztaféléken a káposztapoloska, napraforgóban a lucerna- és a mezei poloskák, bogyós gyümölcsűeken a különféle címerespoloskák - írja a beol.hu.

A poloskák nagyon hamar képesek elszaporodni és óriási károkat tenni a terményekben - fotó: pixabay.com

Az invazív (agresszíven behatoló) poloskafajok ellen tökéletes, százszázalékos védekezési megoldás nem létezik, a súlyos kártételt azonban csökkenteni lehet. Tudni kell, hogy speciális poloskairtó szer nem létezik, ezért a mezőgazdaságban a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű, úgynevezett széles hatásspektrumú rovarölő szerekkel kell ellenük védekezni.

A zöldség- és gyümölcstermő növényeken a védekezést ugyanakkor az is nehezíti, hogy közvetlenül érés előtt, illetve érés közben végzik a poloskák a legsúlyosabb kártételt, így ilyenkor kell védekezni.

Fontos a gyommentesítés, hiszen a kártevő nagy tömegben képes szaporodni és táplálkozni a gyomnövényeken. A lakókörnyezetben a szúnyogháló, illetve a csukott ablak, ajtó jelenti a megoldást.

Kasnyik Viktor, a kondorosi Kert- és Hobbicentrum tulajdonosa hangsúlyozta, a kártevők elől a teljes termést meg lehet védeni, de csak akkor, ha kis mennyiségről van szó. A gazdaboltokban árusítanak sűrű szövésű hálót. Ezzel kell lefedni a megóvni kívánt gyümölcsöt vagy zöldséget, így a poloska nem képes megközelíteni.

– A többhektárnyi ültetvényeknél az egyetlen módszer, amellyel ekkora felületek megvédhetők, az a kémiai védekezés, a rovarölő szerek használata – emelte ki Kasnyik Viktor. – Sajnos, jelenleg a széles hatásspektrumú szerek azok, amelyek a poloskák ellen hatnak.

Ezek azonban nemcsak a kártevőket, hanem azokat a hasznos szervezeteket is képesek elpusztítani, melyek a levéltetvek és a takácsatkák szabályozásáért felelnek.

Blahut Mária, a békéscsabai Mezőker Gazdaáruház munkatársa hangsúlyozta, a poloskák ellen a leghatásosabb növényvédők a lambda-cihalotrin hatóanyag-tartalmú szerek. Ezek szabad forgalomban is kaphatók, és szinte minden fajta növényben használhatók. A paprikában öt, a paradicsomban, szőlőben, uborkában három nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Blahut Mária elmondta, hogy a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő jó hír lehet a termelők számára, hiszen a zöldségeknek és gyümölcsöknek most van a szezonjuk, és főleg a zöldségféléket sűrűn szedik a kiskertekben, valamint a kertészeti gazdaságokban.

Visszatérve a márványospoloskára, Ázsiából kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem bármilyen áruval. A kártevők óriási távolságokat képesek megtenni nemcsak kereskedelmi és utasforgalommal, hanem saját erejüknek köszönhetően is.

Mivel nagy a tűrőképességük, gyakorlatilag a kontinens legkülönbözőbb helyein megtelepszenek és megélnek. A sokféle poloskafaj között rengeteg az őshonos, és a ragadozó életmódot folytató hasznos poloska is.

A problémát az úgynevezett fitofág (növényevő) poloskák jelentik. Jellemző rájuk, hogy sokféle, főleg termesztett növényen élnek meg. Ezek termését tönkreteszik, hiszen azzal táplálkoznak.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.