Kertészet
Hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni a villányi termésmennyiség
Kiemelkedően jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők. Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő
Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó – tájékoztatta a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-t. Nagy Gergely elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörös borait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget.
Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis
az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére
– tette hozzá.
A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is.
Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről
– ismertette a hegyközségi titkár.
fotó:MTI
A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni. Az arra vonatkozó pontos adatok december közepétől lesznek elérhetőek – jegyezte meg.
A szakember kitért arra is, hogy az ültetvényeken a szüret után kezdődnek az őszi talajmunkák és a nagyobb borászatok már november végétől, december elejétől metszik a szőlőt.
agrotrend.hu / MTI