Kertészet

Hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni a villányi termésmennyiség

Kiemelkedően jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők. Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő

Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó – tájékoztatta a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-t. Nagy Gergely elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörös borait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget.

Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis

az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére

– tette hozzá.

A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is.

Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről

– ismertette a hegyközségi titkár.

fotó:MTI

A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni. Az arra vonatkozó pontos adatok december közepétől lesznek elérhetőek – jegyezte meg.

A szakember kitért arra is, hogy az ültetvényeken a szüret után kezdődnek az őszi talajmunkák és a nagyobb borászatok már november végétől, december elejétől metszik a szőlőt.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook