Kertészet

Hiába hungarikum, hanyatlik a hazai fűszerpaprika-termelés

Az őrlemények ára sem változik, sőt a félárú import még akár a tavalyi árat is lenyomhatja. Ezért az egyre nehezebb sorsú ágazatot az állam a jövőben is támogatja.


fotó: 123rf

Egyre nagyobb válság felé sodródik a magyar fűszerpaprika-termelés a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnökségi tagja, korábbi elnöke szerint. Mint Németh József a Helyi Híradóknak kifejtette: a termőterület a 25 évvel korábbi szint tizedére csökkent, ma emellett már csak mintegy 800 kistermelő és 200 vállalkozás termel fűszerpaprikát Magyarországon. Azt is a 2000-es évek eleji 7000 hektárhoz képest már csak 1500 hektáron. Ma nagyjából 13 ezer tonna nyersanyag terem az őrleményekhez, szemben a 15 évvel ezelőtti 60 ezres mennyiséggel.

Az elmúlt évtized magyar termelési csökkenése elsősorban annak köszönhető, hogy megnyílt a hazai piac az uniós versenytársak előtt, és így az országot elárasztották az alacsony árú termékek. A szárított fűszerpaprika import a korábbi átlagos 500 tonnáról a csatlakozás után átlagban 2500-3000 tonnára nőtt. Az export mennyisége ezzel szemben néhány száz tonnára csökkent.

Az import fűszerpaprikák elsősorban az unió országaiból érkeznek, így uniós élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon kell megfelelniük, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal ráadásul ellenőrzi egyebek közt az aflatoxin tartalmát. Nagy mennyiségű import érkezik azonban Kínából is, a szakemberek szerint ezek viszont nem a boltok polcaira kerülnek, hanem zsákos áruként élelmiszeripari-húsipari célra használják fel őket.

Az importnyomás mellett a termelés visszaesésének másik oka az elavult technológia. Ez szintén gátolja a magyar termelők versenyképességét. Míg ugyanis a versenytársak a napon szárítják a paprikát, addig a magyar termelők legtöbbje korszerűtlen szárítóberendezésekkel teszik ezt. Az elavult technológia miatt 10 tonna alatt marad a magyar termésátlag, ha viszont fejlesztenének a gazdák, elérhetnék akár a 30 tonnás hozamot is.

A visszaesést követően idén az elmúlt évekhez hasonlóan nagyjából 2-2,5 ezer tonna őrlemény készülhet. A mostani termésmennyiség a szakember szerint azonban az ideális őszi időjárásnak köszönhetően jobb minőségű a tavalyinál. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-nél a betakarítás mellett már a szárítás is befejeződött, az igazgató pedig úgy látja, hogy a pirospaprika kilónkénti ára 1800 forint körül lehet. Hangsúlyozta: ez a tavalyihoz hasonló ár.

Egyes kis- és őstermelőknél viszont jóval többe kerülhet a pirospaprika, mivel az október végi, helyenkénti korai fagy több gazdának is károkat okozott. Ennek köszönhetően a jó minőségű, válogatott csövekből készült idei kistermelői fűszerpaprika kilónkénti ára 2000-3000 forint is lehet. Értékesítésüket azonban jelentősen megnehezíti a félárú import, pedig a január óta a Hungarikumok közé sorolt magyar fűszerpaprika ízvilága magasan kiemelkedik a világ más részein termeltekétől.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook