2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. augusztus 10. szerda • 10:06

HNT: a szőlősgazdáknak augusztus végéig kell leadniuk a termésbecslést

Több borvidéken még nem fejeződött be a júliusi jégverések kárfelmérése, ezért a szőlősgazdáknak augusztus 25-ig kell leadniuk a termésbecslést, amely előzetes képet ad majd az idén várható bor mennyiségéről.

Reiter Szilvia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi igazgatója azonban megjegyezte, hogy a termés mennyisége nemcsak az időjárástól függ. Úgy vélte, ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország.

A mostani felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb.

Légli Ottó, a HNT elnöke elmondta: az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség vihar- és a jégkárok után. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.