Kertészet
Hosszú távú jövő előtt a magyar szőlő- és borágazat
A bortermelők szakmai munkája megerősíti a magyar borok jó hírnevét.
– A hazai szőlő- és borágazatnak jelentős történelmi múltja, gazdag jelene és hosszú távú jövője is van – fogalmazott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évről évre megrendezett Vince-napi vesszővágás alkalmával Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese.
A borosgazdák Szent Vincét a bor védőszentjeként tisztelik – fotó: Rosta Tibor/MTI
A szőlő- és borágazat a magyar mezőgazdaság kiemelt stratégiai területe.
– A jó termés, az abból készült kiváló borok tovább erősítik az évről évre növekvő borexportunkat
– fogalmazott az ünnepségen az AM miniszterhelyettese.
Farkas Sándor beszédében emlékeztetett arra, hogy Vince nap alkalmából Ópusztaszeren több mint 20 éve találkoznak
- a borászok,
- borrendi tagok és a bort kedvelő fogyasztók.
Az újborkóstolás alkalmával a jelenlévők szót ejthetnek időszerű szakmai kérdésekről: az előző év eredményéről, a várható termésről. Különösen fontos esemény ez egy olyan település, hegyközség életében, ahol a szőlészet-borászat, az újbor kóstolás hagyományának gyökerei több száz évre nyúlnak vissza.
– A Vince-napi vesszővágás köré kialakított ünnep lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük a közelmúlt történéseit
– fogalmazott Farkas Sándor.
Hozzátette: ahazai bortermelők évről-évre arra törekszenek, hogy a legkiválóbb bor kerüljön poharunkba, és ezzel is megerősítsék a magyar borok jó hírnevét.
agrotrend.hu