2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Kertészet

2018. július 06. péntek • 13:24

Hungarikum lehet a szőregi rózsatő

Magyarországon évente 4,5-5 millió rózsatövet állítanak elő, amelynek 90 százalékát Szőregen és környékén nevelnek fel.

A szükséges dokumentumokat Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő, csütörtökön adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának. Farkas Sándor a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon.

- Rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége

- közölte az államtitkár.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke kifejtette, a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százalékát Szőregen és környékén nevelik föl, a mennyiség 80-85 százalékát a szövetkezet értékesíti.

A szövetkezetet 1967-ben alapították, amely jelenleg több mint 200 tagot számlál.

Viszont komoly problémát jelent az elöregedés, ugyanis a tagoknak csak a fele aktív.

Az Áfész nyitott a Vajdaság felé, ahol három-négy nagyobb termelővel működnek együtt, az általuk nevelt rózsatöveket is a szövetkezet értékesíti. Az idényjellegű munkák egy részét pedig erdélyi magyar munkavállalók végzik el - derült ki az elnök szavaiból.

A szövetkezet 23 országba exportál, a legnagyobb piac Németország. Árbevételük tavaly 520 millió forint volt - ismertette Meszlényi Ferenc, aki komoly lehetőségeket lát a kivitel bővítésében, mivel az elmúlt években jelentős nyugat-európai termelők fejezték be tevékenységüket.

A szakember hangsúlyozta, a szőregi rózsatőnek kiváló a híre külföldön, a hungarikummá nyilvánítás az ártárgyalások során komoly előnyt jelentene.

agrotrend.hu / MTI

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.