2023.06.03., szombat , Klotild

Kertészet

2018. október 03. szerda • 11:15

Idén a szeszipar vásárolja a legtöbb szilvát

A termésre nem volt jó hatással a nyári forróság, nagyot estek a fogyasztói árak.

Olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók. A ­30-40 forintos kilónkénti ár, amivel több esetben is találkozhattak a gazdák, a termelési költséget sem fedezte. Ezért volt olyan eset, amikor a gazda úgy döntött, inkább a fán hagyja a termést vagy elajándékozza azt - írja a Magyar Idők.


Hunyadi István: nem volt jó hatással a szilvára a a nyár végi forróság -fotó: Pixabay

Nem volt kiemelkedően jó év a szilvatermést illetően, az átlagosnak mondható szezonban azonban így is mintegy 60-65 ezer tonna gyümölcsöt takaríthatnak be a gazdálkodók.

- A minőségre nem volt panasz, az időjárás nemcsak a szilva, hanem más gyümölcsök érésének is kedvezett

- nyilatkozta a lapnak Hunyadi István, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (­Fruitveb) szakmai igazgatója

Különösen azokat a területeket érintette érzékenyen a száraz meleg, ahol nincs lehetőség az öntözésre.

Az előző szezont kedvezően ítélte meg az árak kapcsán, hiszen a tavaszi időjárás hagyott némi nyomot a termésmennyiségen, ezért viszonylagos hiány alakult ki szilvából a piacon, így a felvásárlási árak is magasabbak voltak.

Beszámolója az idei évet már máshogyan értékelte, ugyanis olyan mértékben csökkent a szilva értéke, hogy

volt olyan termelő, aki nem is akarta leszedni a szilvát, hanem otthagyta a fákon vagy pedig elajándékozta a termést.

- Kilónként 30-40 forintos átvételi árakról is érkeztek hírek, ez az összeg azonban messze nem fedezi a termelők költségeit. Ebből a szempontból tehát nem alakult kedvezően a szezon - mondta a lapnak a szakember.

Az alacsony árak nem csak a feldolgozóiparnak szánt termésnél jelentkeztek, a fogyasztói piacokon is olcsó gyümölccsel lehetett találkozni,

a standokon nem volt ritka a 300 forint alatt, 200 forint környékén kínált gyümölcs.

A lap információi szerint a teljes hazai termésmennyiség mintegy 70%-át a feldolgozók, azon belül is főként a szeszipar vásárolja fel. Így a hazai szilvából leginkább pálinka fog készülni.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.