2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Kertészet

2018. július 24. kedd • 09:42

Idén a vártnál kevesebb borsó termett

Nógrád megye jelentős részén már learatták a takarmányborsót az azzal rendelkező gazdák a napokban.

A zöldborsót étkezésre értékesítik, ez nagyobb mennyiségben leginkább az ország déli részére jellemző. A takarmányborsó pedig, ami magas fehérjetartalommal rendelkezik, a haszonállatok táplálására kiválóan megfelel - írja a nool.hu.

A borsó betakarítása az idén nem a várt eredményekkel zárult - fotó: pixabay.com

– Ez utóbbi termelése olcsóbb, mint a zöldborsóé, azonban az időjárás nagymértékben befolyásolja a minőségét. Amennyiben nem kap a szükséges időben esőt, akkor terméscsökkenéssel, kieséssel jár. Idén borsóból országos szinten kevesebbet arattak, mint tavaly. Az előző esztendőben egy hektárról átlagosan 1,9 tonnát takarítottak be, nálunk pedig több mint három feletti volt. Ezen a nyáron már a mi termésünk is alig haladta meg a két tonnát – hangsúlyozta Verbói Gábor.

A takarmányborsó árának alakulását több tényező is befolyásolja, leginkább az, hogy telephelyről vagy egyenesen a kombájnból szállítják-e el. Aratáskor a termést lent, a föld közelében vágják, ezért több por kerül bele, mint a többi gabonába.

Kirostálva, kamionra felrakva hatvanezer forint plusz áfáért veszik át. Amennyiben rögtön a kombájn alól viszik el, úgy kevesebbet kapnak érte a gazdák, de akkor nincs vele annyi munka.

A gazdálkodó hozzátette: a takarmányborsót kora tavasszal, március végén a legcélszerűbb elvetni, a betakarítása pedig két-három héttel korábban történik, mint a többi gabonaféle esetében.

Akkor lesz igazán jó a termés, ha a vetés után legalább egyszer jól megázik, majd pedig április közepén ismét bőséges csapadék éri. Mivel idén május végén esett csak eső, így a mi vidékünkön gyengébb volt a termés.

Verbói Gáborék a learatott takarmány kisebb részét megtartották saját felhasználásra, a többségét pedig értékesítették nagyobb cégeknek. A takarmányborsót általában előnyben részesítik a gazdák, mert viszonylag kevés baj van vele.

agrotrend.hu / nool.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.