2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2018. február 23. péntek • 19:12

Idén is igényelhető lesz támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szer megvásárlásához

A megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

A Földművelésügyi Minisztérium 240 millió Ft keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75%-os támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezéshez - tájékoztatott az agrártárca.

Maga a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédő szeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a betegség ugyan nem terjedt el az országban, ugyanakkor az agrártárca fontosnak tartja a következetes termelői megelőzést.

A megelőzéshez és a betegség megjelenése esetén a felszámoláshoz is vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe.

A támogatás a növényvédő szer vételárának 75%-át, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft-ot tesz ki. A szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédő szer után is igényelhetik a 75%-os támogatást.

Azon szőlőtermelők, akik a megelőzésükhöz igényelnek támogatást, azt első körben márciusban tehetik meg. Ezt és a védekezési időszakban elvégzett növényvédő szeres kezelést követően nekik egy második kérelmet is be kell majd nyújtani augusztus 15-ig.

Ugyanakkor a betegség felszámolásához kapcsolódó támogatást is ez utóbbi kérelmen – a növényvédő szeres kezelést követően, augusztus 15-ig – lehetséges majd igényelni a növényvédelmi hatóság által körülhatárolt terület vonatkozásában. A támogatásigénylés ez utóbbi teendőiről a Kincstár a későbbiekben majd egy külön közleményt fog megjelentetni.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak május 1-től július 31-ig tart mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szert kijuttatni a szőlőültetvényen.

A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet, valamint a Kincstár növényegészségügyi megelőzés támogatásával kapcsolatban most megjelent közleménye tartalmazza, amely ITT érhető el.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.