2022.08.15., hétfő , Mária

Kertészet

2016. június 05. vasárnap • 08:59

Idén is zsugorodott a fokhagyma vetésterülete

Tovább csökkent a fokhagyma termőterülete Magyarországon, főleg gabonát vetnek helyette Makó környékén és Békésben. Már a hazai termeléssel egyenlő nagyságrendű import mennyisége.

A héten megkezdődött a tavaszi fokhagyma betakarítása, azonban a termelők az átlagosan 10 tonnás hektáronkénti hozamtól kisebb termésre számíthatnak az idén – írta a Magyar Hírlap. A kilogrammonkénti 800 forintos felvásárlási ár sem túl kedvező a gazdáknak.

Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak elmondta: míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. Nagy az élőmunka-teher a fokhagymán: a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit, ezért Makó térségében és Békés megyében is nem kevesen mást vetnek a földbe, például gabonát.Az elmúlt években a hazai előállítással szinte egyező nagyságrendűre nőtt az import mennyisége is - a fő küldő ország Kína és Spanyolország.

 

agrotrend.hu / Magyar Hírlap

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.