2019.07.18., csütörtök , Frigyes

Kertészet

2019. július 10. szerda • 14:27

Idén kevesebb alma teremhet a tavalyihoz képest

Az már korábban kiderült, hogy a tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet, most újabb kellemetlen hírek érkeztek – és a gyümölcs nagyságára vonatkozó csak az egyik.

Azokban a kertészetekben, ahol az öntözés nem volt biztosított, kisebb méretű lehet idén az alma – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szakmai igazgatója. Hunyadi István szerint ez a jelenség ugyanakkor nem egy országos kiterjedésű probléma - írja a FruitVeb.

A szélsőséges időjárás hatással van az idei termésre - fotó: pixabay.com

“A magas szinten kertészkedő almásgazdáknál, ahol van öntözés is, ott azért ez nem jellemző” – fogalmazott. A csapadék hiánya mellett van egy másik tényező is, jegyezte meg a szakember, amely rossz hatással lesz az idei hozamra: az elmúlt évben rekord közeli termés volt, emiatt a tavaly leterhelt fák idén kisebb teljesítményt fognak nyújtani.

“Úgy szoktuk mondani, hogy túl vannak hajtva a fák, és ezt most így próbálja kompenzálni a növény” – magyarázta Hunyadi István.

Egy előzetes felmérés szerint az már látszik, hogy kevesebb lesz idén az alma, 450 ezer tonnás hozamot prognosztizál a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely szám fölfelé és lefelé is változhat, miután odébb van még a szüret. “Az látszik, hogy a tavalyi nagy termés, és az idei évi időjárási viszonyok miatt most nem fognak olyan kiemelkedően nagy mennyiséget hozni” – jegyezte meg.

agrotrend.hu / FruitVeb

Fókuszban
Az afrikai sertéspestis miatt az egekbe szökik a hús ára

Az afrikai sertéspestis miatt az egekbe szökik a hús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

Méhekre káros rovarirtót engedélyeztek

A sulfoxaflor nevű, neonicotinoid alapú rovarirtót egyszer

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei 2014-2018 között

SAATEN-UNION-hibridbúzák terméseredményei 2014-2018 között

A Magyar Kukorica Klub 2014 és 2018 júliusában öt-öt,

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.