2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Kertészet

2019. június 15. szombat • 11:05

Idén nincs annyi meggy, mint tavaly volt és nem is olyan népszerű

Épp a virágzás idejére esett az aszály, míg az azt követő csapadéktömeg miatt a termés egy része folyamatosan hullik a fákról.

A napokban megkezdődne a meggyszüret, azonban erre sok helyütt nem a szokott módon kerül sor, mivel a virágzás idejére eső égető aszályt követően rövid időre sűrűsödött a hatalmas mennyiségű csapadék - derül ki a Magyar Nemzet összeállításából - írja az infostart.hu.

Idén az aszály miatt nem lesz annyi a gyümölcsből - fotó: pixabay.com

A FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Alma Terméktanács közös prognózisa szerint az idén 60 ezer tonna körüli termést szedhetnek a termesztők, ami jelentősen elmarad a tavalyi 90 ezer tonnás mennyiségtől, az átlag 70 ezer.

A terméskilátások – az azóta is folyamatosan tartó gyümölcshullás miatt – az utóbbi egy-két hétben kismértékben tovább romlottak. A friss árprognózis szerint a hazai gazdálkodók az átlagosnál 15-30 százalékkal magasabb áron értékesíthetnek a szezon elején.

A kontinens legnagyobb piaca egyébként a lengyel, 150-200 ezer tonnás átlagterméssel, őket követi Szerbia, 80-90 ezer tonnával.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.