2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2018. január 19. péntek • 11:07

Igény van a borszőlőültetvény-támogatásra Somogyban is

Jelentős igény lehet a borszőlőültetvények telepítését támogató forrásra. A NAK somogyi elnöke szerint számos szőlőültetvény megújításra szorul a megyében is.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke úgy véli: nagy igény lesz a megyében is a borszőlőültetvények telepítését támogató pályázatra, hiszen a Dél-Balatoni borvidék szőlőültetvényeinek közel fele megújításra szorul - írja a Somogy megyei hírportál.

- Többen is úgy gondolják a szakmában, hogy a termelő alapok, vagyis a szőlőültetvény megújítására szóló pályázati lehetőségek 2020 után jelentősen leszűkülnek, így valamennyien igyekeznek megújítani az ültetvényeiket

– tette hozzá Gombos Sándor. – Nemrégiben arra is lehetőség nyílt Brüsszelben, hogy hazánk évente egy százalékkal növelje a szőlőterületének nagyságát. Úgy gondoljuk, hogy ennek is záros határideje van, így többek között ez is telepítésre inspirálja a gazdákat.

A Miniszterelnökség négymilliárd forint keretösszeggel hirdette meg a borszőlőültetvények telepítését támogató pályázatot a Vidékfejlesztési Program keretein belül, melyre a kérelmek tervezetten február 15-től nyújthatók majd be.

Gombos Sándor szerint üdvös a támogató pályázati lehetőség, habár elképzelhető, hogy a négymilliárd forint csak az országos igények felére lesz elegendő.

fotó:Pixabay

– Amíg van rá forrás, addig remélem, lesz kedv az ültetvénytelepítésre – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, balatonboglári borász. – Azok közé a borvidékek közé tartozunk, ahol nem csökken, hanem növekszik a termőfelület. Vagyis elmondható, hogy a boglári borvidéken jelen van a szőlőtelepítési kedv. Ezzel együtt vannak idős területek, ahol szükség lenne a szőlőültetvények megújítására, ugyanakkor ehhez több esetben hiányzik a szándék vagy a feladathoz szükséges forrás.

Légli Ottó maga is folyamatos rekonstrukciót végez. Tavaly 1,5-2 hektár szőlőt újított meg, az idén egy nem egészen egyhektáros terület rekonstrukcióját tervezi. Mint elmondta, maga is pályázni fog a támogatásra.

A Miniszterelnökség közlése szerint a telepítés megvalósítására egyéni projekt esetén maximum 75 millió forint, kollektív projekt esetén pedig legfeljebb 150 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető majd.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.