2020.10.20., kedd , Vendel

Kertészet

2020. június 30. kedd • 17:45

Igény van a hobbikertekre a szántóföldi munkák mellett is

Igény van a hobbikertekre, különösen a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései alatt sokan fordultak az erkélykertek és a balkonládák felé, amelyben fűszernövények és palánták nevelgetésébe kezdtek - fejtegette Sipos József, növényorvos, akivel egyebek mellett méhészkedésről, a természet szeretetéről, a kertészetről és a szántóföldi tevékenységekről is beszélgettünk.

Sipos József agrármérnök, növényorvos, mérnöktanár és kertészeti szaktanácsadóként is tevékenykedik. Földeákon nőtt fel, ott található a családi gazdaságuk, amit édesapjával közösen visznek. Hivatásának tekinti, hogy segítse az embereket azáltal, hogy friss, ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek és alapanyagok kerüljenek az emberek asztalára. A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Ka­­ron biológiai növényvédelmet és rovartant tanít, valamint aktívan részt vesz a méhészeti kártevők kutatásában. Győztesként hirdették a 2019-es Az Év Agrárembere kitüntető díj növényvédelem kategóriájában, emellett közönségdíjas is lett.

„Szeresd az embert, légy alázatos a termőföld iránt, élj a hivatásod talentumaival a jó cél és a fejlődés érdekében!” - ez a mottója Sipos Józsefnek, aki nem feledve a szántóföldi növénytermesztést sem, szívesen segíti az érdeklődő kertbarátokat és tulajdonosokat is. 

Méhészkedéssel 27 éve foglalkozik jelenleg 30-32 méhcsaládja van. A növényorvos szerint a méhcsaládok élete, példája tükrözi azt, amit az emberiség is tanulhatna tőlük: a szorgalmat, az összetartást, a munkamegosztást és a környezethez való alkalmazkodást. 

Sipos József nemcsak méhészkedik, hanem a családi gazdaságban is aktívan tevékenykedik. A makói járásban nagyon erős volt az ‘50-es években a tanyák megszüntetése, de nagyapja képes volt arra megvédje a mai napig álló szántótanyáját, amely körül a család földjei is vannak. Felmenőivel törekedtek a koncentrált földterület kialakítására, korábban öntöztek is, de a különböző kedvezőtlen hatások miatt szükséges volt a növénytermesztési folyamat átértékelése. Ugyanakkor az öntözésfejlesztést, amelyet a kormány is támogat, komolyan kell venni, mivel anélkül hatékonyan termelni egyre nehezebb lesz - tette hozzá. 

A régióban, és akár a Kárpát-medencében is a klímaváltozás miatt újabbnál újabb károsítók jelennek meg, amelyekre védekezési stratégiákat kell kialakítani, és emiatt egyre nagyobb szerep hárul a felkészült növényorvosokra is. Az uniós szabályozás szerint hatóanyagokat vonnak ki, egyre nehezebb lesz az okszerű hatékony védekezés, ezért nagyon fontos, hogy helyspecifikusan, megfelelő, kísérletekkel alátámasztott technológiákkal hajtsák végre a gazdák a komplex védekezést. Az öntözés hatására kialakulhatnak intenzívebb kórtani és rovar problémák, ám sok-sok komplex tényező játszik szerepet a károsítók szaporodásában, amelynek kihívásaira a jövőben érdemes lenne megoldásokat keresni.

Korábban nagy intenzitással termeltek fűszerpaprikát, fokhagymát, dinnyét, burgonyát, ez mostanra mérséklődött. Hagyma már csak kisebb területen van, nagyobb részt pedig szántóföldi növények termesztésével foglalkoznak. Saját parcellái ideálisak növényvédelmi szaktudásának gyakorlására. Meggyőződése szerint úgy lehet hitelesen információt átadni, ha az elméleti tudás találkozik a gyakorlattal. A tanyához közel mintegy 30-35 hektáros területen beállított kísérleteket végez, jelenleg a tápanyag utánpótlást kutatja. A kísérletek tapasztalatait igény esetén megosztja az érdeklődőkkel, beépíti szaktanácsadási munkájába.

Elmondása szerint a Sipos Gazda programjának küldetése összetett, amelynek ötlete egy súlyos balesetet követően fogalmazódott meg benne. Sokan, többek között Bálint Gazda is bátorították, hogy véleményét ossza meg a fiatalabb generációkkal, közösségekkel is.

Célja, hogy átadja a természet, a mezőgazdaság, a növényvédelem, valamint az egészséges életmód szeretetét, és közösséget formáljon. Fiatal gazdákat szeretne összefogni, és végigkövetni a termőföldtől az asztalig, hogy milyen módszereket alkalmaznak a termesztés során, felhívva a figyelmet a szakszerű integrált növénytermesztés jelentőségére. 

Ismerje meg jobban Sipos Gazdát! 

Év Agrárembere 2019 döntőse: Sípos József növényvédelem from agrotrend.hu on Vimeo.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.