2020.09.29., kedd , Mihály

Kertészet

2020. május 04. hétfő • 14:42

Így kerülhető el a parlagfű miatti bírság

Megszűnt a parlagfű kiirtására vonatkozó július elsejei határidő, így a korábbiakkal ellentétben emiatt most bármikor ellenőrizhet - és bírságolhat - a hatóság. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közleményében összefoglalta, hogy mikor kell hozzákezdeni a gyomnövény kiirtásához, és összegzi az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A talaj felső rétegének alacsony nedvességtartalma miatt eddig csak szórványosan csírázott a parlagfű - írja az origo.hu a kamara közleményét idézve. A növénnyel borított területeken az évelőfajokkal gyakorlatilag nem tudott versenyezni, jelenleg csak a bolygatott területeken figyelhető meg a tömeges kelése, mivel itt a nedvesebb talajrétegek kerültek a felszín közelébe. Az április végi, május eleji esők hatására azonban a bolygatott területeken zavartalanul, tömegesen kezdődhet meg a csírázás és a kelés.

Fotó: pixabay.com

A szakirodalmi adatok azt mondják, hogy amennyiben az áprilisi csapadék meghaladja a 39 millimétert, jelentős parlagfűkeléssel kell számolnunk. A kamara közleménye kitér arra is, hogy ez a megállapítás ne keltsen hiú reményeket, mivel az előző évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a száraz áprilisi időjárás esetén is ugyanolyan hosszú volt a parlagfűpollen-szezon, és a pollenkoncentráció is mindvégig meghaladta az egészségügyi határértéket.

Jó hír ugyanakkor, hogy mivel a parlagfű tömeges kelése csak most kezdődött el, a védekezésekkel még időben vagyunk.

A nem művelt területeken, útszéleken, mezőgazdaságilag művelt területeken célszerű a kémiai gyomirtást előtérbe helyezni a bolygatással járó talajműveléses gyomirtás helyett, ami csak újabb gyommagkelést generál. Kiskertben, ágyásokban elkerülhetetlen a gyomlálás, kapálás, itt célszerű saraboló kapát használni, amely a talajfelszín alatt sekélyen haladva vágja el a gyomok gyökerét.

Fontos azonban tudni, hogy a magasan végzett fűnyírás, kaszálás – amennyiben a parlagfű-csíranövények szintje felett történik – csak a parlagfű-növényeket hozza kedvező pozícióba, ezért nagyon ügyeljünk a helyes beállításra. A legfontosabb teendő, hogy időben észleljük a kelő parlagfű növényeket és a leghatékonyabb védekezési módot válasszuk ki.

Sajnos a köztudatban a június végi időpont szerepel a parlagfű irtását illetően, pedig az igazi védekezési időpont április-május,amikor még az „ártalmatlan", fejletlen, 2-4 (6) leveles növényeket gazdaságosan, hatékonyan tudjuk irtani. A parlagfű biológiájából adódóan a tömeges csírázás időszaka (a csapadékos, hűvösebb nyári időjárást kivéve) június elején véget ér, és amennyiben addig kitartóan védekezünk a kelés, illetve a fejletlen, 2-4 leveles növények ellen, jó eséllyel parlagfűmentesen tudjuk tartani a területünket, és a későbbi kelések irtása ez esetben már nem fog komoly problémát okozni.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.