2020.07.13., hétfő , Jen?

Kertészet

2016. július 06. szerda • 08:44

Indul a magyar dinnyeszezon

Napokon belül elkezdődik a dinnyeszezon, az első szállítmányok már megérkeztek, a következő napokban pedig a legtöbb áruházláncban magyar áruval találkozhatnak a vásárlók. A kilónkénti árak 150 forint körül alakulnak. Ha nem lesz trükközés a piacon, akkor ez a termelők várakozása szerint a szezon végén sem lesz kevesebb száz forintnál. Idén még augusztus végén is lehet friss dinnye a boltokban.

Bár az első magyar dinnyék már megérkeztek a boltokba, a szezon igazán csak a következő napokban kezdődik. A termelők elkezdték beszállítani a dinnyét a felvásárlóknak, így napokon belül a hazai kiskereskedelmi láncok zömében elérhető lesz a jó minőségű magyar görögdinnye - mondta Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke.

A szakember szerint idén mennyiségben és minőségben is jó szezonra számítanak a gazdálkodók. A napok óta tapasztalt 30 Celsius-fok körüli hőmérséklet a dinnye minőségének is jót tesz, és forgalombővítő hatása is van. A dinnye ugyanis ugyanolyan szezonális termék, mint a jégkrém vagy a sör: az emberek nagy melegben többet fogyasztanak belőle.

Az idei szezonban a kiskereskedelmi láncok meghallgatták a dinnyetermelők évek óta hangoztatott kérését, így a magyar dinnye érkezésére már kivonták a forgalomból az importterméket. Mindez elsősorban az árak miatt kedvező fejlemény, hiszen korábban sokszor arra panaszkodtak a gazdálkodók, hogy mire a magyar dinnye a boltokba kerülhetett, az importot már nagyon alacsony áron kínálták, ami a hazai gyümölcs árára is rányomta a bélyegét. Idén egyébként az importdinnye ára sem volt túl alacsony, még a múlt héten is kilónként 200 forint körül lehetett kapni a kiskereskedelmi egységekben.

A szakember szerint a magyar dinnye kilónkénti ára az első hetekben 150 forint körül lesz, ami később, amikor már nagy mennyiség lesz belőle a piacon, és az áruházak is elkezdik akciózni a terméket, 100-120 forintra csökkenhet. Ha nem lesz trükközés a piacon - vagyis valaki nem hoz be dömpingáron importdinnyét az országba -, akkor az egész szezonban 100 forint körüli árakra lehet számítani. Ezzel az árszinttel Oravecz Tamás szerint a termékpálya minden szereplője elégedett lenne.

A belföldi felvásárlás mellett az exportra induló szállítmányok összekészítése is elkezdődött. Dél-Békésből már elindultak az első kamionok Lengyelországba, ahogy napokon belül a német megrendeléseket is teljesítik a termelők. A hagyományos exportpartnereink részéről folyamatos a kereslet a jó minőségű magyar dinnye iránt, így a lengyel, a cseh, a szlovák, a német és a balti piacokra is kerül a hazai áruból.

Oravecz Tamás elmondta: ebben az évben a várakozásoknak megfelelően 230-240 ezer tonnányi dinnyét takaríthatnak be a termelők hazánkban, ebből 80-90 ezer tonna kerül a külpiacokra. A szakember szerint idén hosszabb dinnyeszezonban bízhatunk, így akár még augusztus végén is találkozhatunk friss gyümölccsel a boltokban. A piaci igényekhez igazodva a hagyományos fajták mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a különlegességek. Az elmúlt néhány évben a mag nélküli görögdinnye irányába tolódott el a kereslet, a termelők ehhez igazítják a kínálatot is.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.