2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Kertészet

2017. május 04. csütörtök • 06:48

Indul a szőlővédelmi szezon - hol és mikor üti fel a fejét a lisztharmat?

Április szeszélye miatt változó a lisztharmatfertőzés veszélye.

A korai kitavaszodásnak köszönhetően március végén országszerte megkezdődött a rügyfakadás szőlőinkben - írják a BASF szőlővédelmi szakemberei

Mivel az április eleji időjárás szokatlanul meleg volt, számos ültetvényben a szőlő már április 4-én elérte azt a fejlettségi állapotot (2–3 kisleveles kor), amelynél az aszkospórás lisztharmatfertőzés bekövetkezhet. Ahhoz azonban, hogy tényleg be is következzen, megfelelő időjárási körülmények kellenek: legalább 1 mm eső, ami legalább 6 órán keresztül benedvesíti a növényfelületet úgy, hogy közben a levegő hőmérséklete végig 10 °C fölött marad.

Ezek a feltételek, így együtt, április eleje óta szőlőterületeink nagyobb részén a mai napig nem teljesültek. Ugyan többször is volt csapadék, volt hosszú nedvességborítás, és voltak melegebb időszakok is, csak nem egyszerre. Egyes területeken ugyanakkor minden együtt volt.

Azokon a területeken, ahol a lisztharmatfertőzés április végén bekövetkezett, az első tünetek megjelenése május 10-e körül várható.

Mivel – a meteorológiai előrejelzések szerint – az elkövetkező napokban melegszik az idő, és sok helyen lehet újabb csapadék, azokon a termőhelyeken is megtörténhet az aszkospórás fertőzés, ahol eddig elmaradt. A micéliumos rügyfertőzésből eredő tünetek, az ún. „zászlóshajtások” megjelenésére ugyanakkor sehol nem kell számítani, mert a lisztharmatgomba rügyekben telelő szövedéke – számításaink szerint – mindenfelé áldozatául esett a kemény téli hidegnek.

 

Védekezés tekintetében a legfontosabb teendő elkezdeni a lisztharmat kezeléseket azokon a termőhelyeken, ahol az aszkospórás fertőzés időjárási feltételei teljesen vagy legalább részben teljesültek.

 

A BASF szakértőinek javaslata: erre a célra a Kumulus S 4 kg/ha-os adagját vagy – ahol az egy hektárra kijuttatott permetlé mennyisége 200 liternél kevesebb – 2%-os töménységű oldatát használhatjuk. Ez még nem a fő védekezés, csak a primer fertőzés gyérítését segíti. Miután a tünetek megjelentek, akkor kell majd kipermetezni a betegség teljes elfojtására szolgáló Sercadist (0,15 l/ha). Mivel az aszkospórás fertőzés folyamata általában elhúzódik (van, hogy 30–40 napon át tart), fontos, hogy ne csak egy, hanem két Sercadis-kezeléssel tervezzünk (nem egymás után, hanem megszakítással). Azokon a borvidékeken, ahol eddig részben se teljesültek az aszkospórás fertőzés meteorológiai feltételei, fölösleges még a lisztharmat ellen védekezni.

www.szoloelorejelzes.basf.hu weboldalon a műszeres betegség-előrejelzés mellett rendszeres szöveges és videó előrejelzéseket is talál.

agrotrend.hu / szoloelorejelzes.basf.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.