FÓKUSZBAN

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

Kertészet

2017. július 09., vasárnap • 15:57

Ingyen igényelhető komposztláda

Sokan panaszkodnak, hogy ritkán szállítják el a zöld kukákat, így az a nyári időszakban kicsinek bizonyul, nem tudnak mit kezdeni a kerti zöldhulladékkal. Erre a legjobb megoldás a komposztláda, amit Szolnokon a lakók most ingyen igényelhetnek.

A paraszti társadalmakban nem volt szemét, mindennek megtalálták a helyét. Ezt mintázzák a különböző környezetvédő technikák, mint például a komposztálás is. A legegyszerűbben újrahasznosítható a kerti zöld nyesedék és a konyhai maradék (kivétel déligyümölcsök héja a rengeteg vegyszerezés, és a húsfélék a fertőzésveszély miatt, kávézacc, tea, toll, szőr, pamut, gyapjú kerülhet bele) – tehát ami a zöld kukába menne. Ehhez csak egy komposztládára van szükségünk, amit manapság lehet kapni vagy készíteni fából, vesszőből vagy műanyagból. – írja a szoljon.hu.

Az egyszerűbb változat az időt használja, hogy összeérjenek, elbomoljanak az anyagok, és humusz jöjjön létre. Ehhez már akár 15 hét is elegendő, ha a diófalevelet máshova tesszük (ennek a lebomlására több időre van szükség, de komposztálható, ha számolunk ezzel), a fanyesedéket körülbelül 5 cm-re aprítjuk. Vannak gilisztás változatok is, ebben a bontási feladatok egy részét a gyűrűsférgek látják el.

A megérett komposzt ingyenes humusz, amivel jól pótolható a kertünk (vagy ha lakásban komposztálunk, a balkonládáink) földjének tápanyagtartalma. Így nem kell fizetnünk a boltban a trágyáért, az értékes zöldhulladék nálunk hoz hasznot.

Sokan ódzkodnak, mert úgy vélik, hogy a komposzt büdös. Ez nem igaz. Kis munkával; forgatással, levegőztetéssel a lebontó baktériumok és gombák humuszt készítenek, és nem indul be a büdös rothadási folyamat. Fontos még figyelnünk a víz arányára is; a készülő komposztunk nedvességtartalma akkor megfelelő, ha markunkban összenyomva összetapad, de nem tudunk vizet kipréselni belőle.

Szolnokon 4000 komposztláda ingyen igényelhető szolnoki lakosoknak az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft-nél. Szalay Ferenc polgármester úr honlapunknak elmondta, hogy eddig mintegy 200 láda talált gazdára.

Az igényléshez a vállalat honlapjáról kell az igénylőlapot letölteni, és eljuttatni postán vagy e-mailben a megadott címre. A beérkező lapokat ellenőrzik, elbírálják, felhívják az igénylőt és tájékoztatják a további lépésekről.

A  komposztláda mérete 300 liter (lapra szerelten 1mx0,5m), az elszállításról és az összeszerelésről a megrendelőnek kell gondoskodnia.

agrotrend.hu / szoljon.hu