2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Kertészet

2017. május 14. vasárnap • 15:26

Itt az első permetezés ideje

A legfrissebb növényvédelmi előrejelzés szerint megjelentek a lisztharmat- és a peronoszpórás fertőzés feltételei is. Egyre több a gubacs- és levélatka is, így az első permetezést nem lehet tovább halasztani.

Rengeteg kis fürt mutatkozik a szőlőben. Idén, az eddig látottak alapján jó termés várható. A múlt héten jelentősebben lehűlt a levegő, főként a hajnali órákban esett a hőmérséklet olyan szintre, hogy a növekedés lelassult, tájékoztatta a teol.hu portált dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök. Az ültetvények többségében a 30–50 centis hosszúságú hajtások a jellemzőek. Az elmúlt héten a csapadék több részletben hullott a megyében, összességében alaposan beáztatta a földeket. A csapadék hatására sokan már látni vélik a betegségeket is, szerencsére a hűvös idő egyelőre nem kedvez sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat gyors elterjedésének.

Az elmúlt hét alatt több mint 60 milliméter csapadék esett Tolnában. Ez már elegendő lehet ahhoz, hogy a peronoszpóra áttelelő képletei aktivizálódjanak, és elindulhasson az idei évi első fertőzési ciklus, amelynek látható tünetei – olajfolt formájában – május 15–20. körül már megjelenhetnek a leveleken. Ennek megelőzése érdekében az elkövetkező héten javasolt egy kontakt szeres kezelést elvégezni. A mostani időszakban elegendő a fél vízmennyiség mellé 60–70 százalékos dózisát adni a szereknek. A kis lombfelület miatt hektáronként ez 170 liter vizet jelent – szezonban 400 liter a norma –, most elég két szórófejet használni a permetezőn. A következő permetezésnél azonban, függetlenül a kijuttatott vízmennyiségtől, már teljes hektárdózissal kerüljenek alkalmazásra a készítmények, ajánlotta dr. Gabi Géza.

Foto: 123RF

Az atkák elleni védelem is kiemelt figyelmet kell kapjon. A fiatal hajtásokat sok helyen erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is, főleg az elmúlt hűvös időben, a 25 fok feletti tartós melegben ugyanis meglódul a hajtásnövekedés, így az atka már „nem bír” a levelekkel. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időszaka. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. A tarka és a nyerges szőlőmoly is folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdákban átlagosan hat-, de van ahol (például Báta környékén) negyven darabot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése a jövő héttől folyamatosan várható.

A szőlő virágzása – ilyenkor a legérzékenyebb a növény – június első hetében várható az idén. A következő hétre meleg, ugyanakkor csapadékos időt ígérnek az előrejelzések, ami viszont már nagyon kedvez a szőlőbetegségek gyors elterjedésének.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.