2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Kertészet

2021. január 14. csütörtök • 10:46

Javában metszik már a szőlőt a villányi borvidéken

Ahhoz, hogy a szőlő igazán szép fürtöket teremjen, elengedhetetlen a szőlő metszése. A nagyobb ültetvényekkel rendelkező gazdák már hetekkel ezelőtt megkezdték a szőlő metszését a villányi borvidéken, sőt vannak, akik már a szüret után, a hideg beálltakor nekiláttak a munkának.

A szőlő most még mélynyugalmi állapotban van, a vesszőkben a nedvkeringés nem indult be, ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák jól tudják, hogy a vegetáció beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezniük kell. Az új telepítésű szőlőknél lehetne géppel is metszeni, de erre még alig akad példa, ráadásul ez nem helyettesíti, inkább csak előkészíti, megkönnyíti a kézi metszést - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

– A jó kondícióban lévő tőkék fajtától függetlenül jól bírják az alacsony hőmérsékletet, akár mínusz 10-11 fokig is. Nagy fagyokra évek óta nem volt példa. Esőmentes, tartós hideg időjárásban bizakodnak a gazdák, hiszen ilyen időben kevésbé tudnak áttelelni a károkozók, és így a primőr fertőzésekkel talán nem kell számolni – mondta Nagy Gergely, a villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkára. Az idei télre egyébként a szokottnál hidegebbet és havasabb időjárást jósolnak a szakemberek, egyes előrejelzések szerint február elején akár mínusz húsz fok is lehet.

Ahol szerkezetátalakítás zajlik – vagyis ahol az idősebb tőkék helyére újakat telepítenek – ott már a talajmunkákat elvégezték, illetve a tél elején, de még most sincs késő a talajmunkák megkezdéséhez és tápanyagpótláshoz. A gazdák a metszés után a támrendszert teszik rendbe, idősebb ültetvényeken az oszlopcsere és a dróthúzás lesz majd aktuális ebben az időszakban.

A vesszőszentelést megtartják

A borvidék tavaszi programjait még nagy bizonytalanság lengi körül, viszont azt már lehet tudni, hogy a január 22-én esedékes Vince-nap idén nem lesz, a hagyományokat viszont továbbra is ápolni kívánják, így a vesszőszenteléseket szűk körben – a szabályokat betartva, a csoportosulásokat mellőzve – meg fogják tartani a gazdák. Van olyan márciusi program, amit már elengedtek a rendezvényszervezők, az áprilisi programok szervezésébe is félve kezdenek a borvidéken, a májusiakkal kapcsolatban viszont már nagyon bizakodóak.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.