2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Kertészet

2016. augusztus 29. hétfő • 10:50

Jelentős súllyal bír a kertészeti ágazat - néhány érdekes számadat Németországból

Közel 450.000 embert foglalkoztat Németországban a kertészeti ágazat. Az országban 53.000 üzem működik, amelyek együttes éves árbevétele 17 milliárd euró, ami a teljes német mezőgazdaság árbevételének kb. 18-%-a. Ezek a számok magukért beszélnek, a németországi kertészeti ágazat jelentős súllyal bír, a teljes német gazdaságot tekintve is.

A kertészeti ágazat Észak-Rajna-Vesztfáliában van igazán dominánsan jelen. Az északi tartományban virág, dísznövény, gyümölcs és faiskolai termesztéssel is foglalkoznak. Csak ebben a tartományban 900 hektárnyi termesztőházban állítanak elő dísznövényeket. Összehasonlításként ez az ágazat Bajorországban 180 ha, míg Baden-Würtenberg tartományban 240 hektár összesen.

Fotó: 123RF

A termesztőházak felülete az elmúlt évtizedben 7 %-kal csökkent, még úgy is, hogy a Rajna vidékén 10%-kal növekedett. Minden harmadik virág, ami Németországban értékesítésre kerül, Észak-Rajna-Vesztfáliában termett.

Nem véletlen tehát az sem, hogy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban találjuk a legtöbb kertészeti képzést és diákot is. Németországban jelenleg 13.000 kertészetet hallgató diák van, ebből 4.300 Észak-Rajna-Vesztfáliában tanul. A számos hallgató, kertészettel foglalkozó diák megfelelő képzéséhez, számos kertészeti üzem is kapcsolódik. Csak Észak-Rajna-Vesztfáliában 2300 üzem vesz részt aktívan a képzésekben. A tartományban a kertészeten belül 7 szak közül választhatnak a hallgatók: dísznövénytermesztés üvegházban, faiskola, zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, szántóföldi termesztés, temető parkfenntartás, kertépítés.

Forrás: Landesverband Gartenbau Nordrhein-Westfalen, Gartenbau Profi 7/2016  

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.