2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. november 17. csütörtök • 07:24

Jó évjáratnak ígérkezik az idei tokaji

Jövőre is tarolhat a világban a tokaji aszú és a szamorodni, hiszen több pincészetben kitűnő minőségű borok érlelődnek.

– Megosztó volt ez az év a tokaji borvidéken, vannak, akik szerencsésebbek, és szép termésből készül az évjárat, ám akadnak olyanok is, akiknek a fagykár és a jégverés miatt nem sikerül jól az esztendő - mondta Mészáros László, a Disznókő Pincészet birtokigazgatója, aki 2014-ben az év tokaji borásza címet nyerte el.

A száraz boroknál, mint például a furmint, jó lesz az évjárat minősége: friss, ropogós, de a mennyiség az átlagosnál kevesebb. Az aszúbort tekintve potenciálisan több aszúszem volt az ültetvényeken, de az októberi sok eső nem tett jót a mennyiségnek, ami még így is több, mint tavaly. Október végén és november elején, a szárazabb időben nyugodtan szüretelhettek. Az első szedésnél még a szikárabb, savasabb jelleg dominált, a másodiknál már a teltebb ízvilág. Mészáros szerint a minőség nagyon jó, egyébként a pincészet fő terméke a tokaji aszú, amelyből az Egyesült Királyságba, Észak-Amerikába, Hongkongba is exportálnak. Az édes szamorodni, amely számottevő mennyiségű aszúszemet tartalmaz, illatos, aromás, kellemes ízű évjárat lesz, a birtokigazgató elégedett az idei terméssel.

A tokaji Szepsy-birtokon november első hetében fejezték be az édes szamorodnihoz való furmint, hárslevelű és sárga muskotály szedését. Szepsy István, aki 2001-ben az év bortermelője díjat nyerte el, elmondta: a fő termék az édes szamorodni, idén mintegy húsz százalékkal szárnyalhatják túl az eddigi csúcsot, ami 14 ezer palack volt 2012-ben. A savak nagyon jók, a bor tiszta, illatos lesz. Arra törekednek, hogy a gyümölcsösség és az optimális savarány mellett jól eltartható legyen a bor. Szepsy szerint szép évjárat lesz az idei. A furmintot szeptemberben szüretelték. A mennyiség a terv szerinti, a minőség jó, intenzív, tiszta, telt ízű. Megjegyezte: vannak olyan évjáratok, mint a 2009-es vagy 2011-es, amelyek kezdetben fenomenálisnak tűntek, de az érlelődés során ez mégsem kristályosodott ki, de például a 2005-ös vagy a 2008-as évjárat nyolc-tíz év alatt vált kitűnővé. A pincészet borai eljutnak Belgiumba, az Egyesült Államokba, Dél-Afrikába és Ausztráliába is.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.