2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2018. május 09. szerda • 14:22

Jó korán ehetünk már hazai szabadföldi szamócát

A rekordmeleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás, valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. Ez ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.

A magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jövőbeni jégkárok mértékét – a kamara által kiépített és május elején üzembe helyezett – országos talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer már csökkenteni fogja.

A magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül ki a piacok, üzletek pultjaira - fotó: pixabay

Az úgynevezett hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával már május előtt is lehetett találkozni a piacokon. A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről – főleg a Görög- és Spanyolországból – ideérkező importárutól.

A magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, valamint a nagyságrendekkel jobb az íze is.

A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz. A hosszú szállíthatóságra nemesített importfajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra alkalmasság.

A termelési adatok szerint a magyarországi szamócatermelés területe mintegy 800 hektáros, amin évente – az időjárási viszonyok miatt változóan – 8-10 ezer tonna áru terem.

Az idei évben a kisebb károk ellenére is megfelelő termés várható. Főbb termőterületeink Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliasátras hajtatás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyre nagyobb nehézségekbe ütközik az évi átlagosan 10 ezer tonnás hazai szamócatermés betakarítása, pedig a szedési időszakban hektáronként 8-15 napszámos is elkel.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.