2022.08.16., kedd , Ábrahám

Kertészet

2022. június 25. szombat • 14:06

Jó szezonja lesz a magyar dinnyének

Ha az időjárás meleg marad szeptemberig, kiváló minőségben lesz elérhető a magyar dinnye a hazai piacokon – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője.

Mártonffy Béla tájékoztatása szerint egyelőre nem tudják magyar terménnyel ellátni a teljes hazai piacot. Van ugyanis egy új technológiai terület: már nemcsak fóliával fedett alagútban, hanem fóliaházban is zajlik a termesztés, igaz, csak kis mennyiségben, de ennek még szüksége van legalább tíz napra, hogy megjelenjen a piacon - írta az Infostart. Sárgadinnyéből viszont már nagyobb mennyiséget is tudnak fólia alól a piacra vinni – tette hozzá.

Fotó: MTI

Az elmúlt két-három évhez képest, amikor az időjárás nagyon „megviccelte” a dinnyetermelőket és a fogyasztókat is, idén egy nagyon jó szezonnak nézhetünk elébe – emelte ki a NAK országos kertészeti osztályának vezetője –, hiszen jó volt az időjárás, emiatt pedig jól fejlődtek a növények.

A kamara összességében normál termés mellett nagyon jó minőségre számít.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a dinnyének nemcsak akkor kell a jó idő, amikor terem, hanem amikor fogyasztják, hideg időben ugyanis nem veszik az emberek. „Tehát tulajdonképpen egy több ismeretlenes egyenlet a dinnyetermelés, de nagyon jó szezonra számítunk” – ismételte meg. Miután kitolódtak a termőtájak és a fajtaszortiment is, júliustól egészen szeptember közepe-végéig lehet számítani Magyarországon jó minőségű magyar dinnyére – zárta szavait.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.