2022.01.18., kedd , Piroska

Kertészet

2016. október 07. péntek • 07:19

Jó termés, kedvező árak – csak a fogyasztója kevesebb a káposztának

Ha kevesebb fogy a káposztából, az hosszabb távon a termelés visszafogásához vezet. A hazai termelés felfutását az egyre növekvő import sem ösztönzi.

Hiába került be a vecsési káposzta a nemzeti értéktárba, és a töltött káposzta hiába pályázik jó eséllyel a hungarikum címre, egyre csökken a hazai káposztafogyasztás. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a kereslet visszaesésével együtt a fejes káposzta termőterülete is évről évre csökken hazánkban. Idén csupán 2,5-2,6 ezer hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével a gazdálkodók, és míg 2011-ben a teljes termésmennyiség meghaladta a 80 ezer tonnát, tavaly már csak 65 ezer tonna káposztát takarítottak be.

A fogyasztás visszaesésének egyik oka, hogy a káposzta veszített a hagyományos téli vitaminforrás-szerepéből. – Minden évben egyre kevesebb savanyú káposzta fogy a boltokban, emiatt a termelést is visszafogják a gazdálkodók - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Fotó: MTI

A hazai termelés felfutását minden bizonnyal az egyre növekvő import sem ösztönzi. Az AKI adatai szerint a beszállított mennyiség az első hét hónapban 5,1 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 4,93 ezer tonna került. Az orosz importtilalom miatt már harmadik éve árasztja el lengyel káposzta a hazai piacot. Júliusig csaknem háromszor akkora mennyiség érkezett az országba, mint egy évvel korábban.

Mindez az árakra is rányomta a bélyegét. – Rosszul jártak azok a termelők, akik tavaly ősszel betároltak a zöldségből, idén tavasszal ugyanis az olcsó lengyel import miatt elmaradt a megszokott áremelkedés. Így a tárolási költségei sem térültek meg a gazdáknak - hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc.

Idén a kedvező időjárás miatt a tavalyinál kedvezőbb termés várható. A betakarítás folyamatos, és az árak sem alakulnak rosszul a szakember szerint. – A szezon kezdetén 30-50 forintot fizetnek a termelőnek a káposzta kilójáért, a boltokban pedig 80-100 forintért kapható a zöldség. Ezzel az árszinttel elégedettek a gazdák, ilyenkor ugyanis gyakorlatilag a termőföld mellől, tárolási költség nélkül adhatják el a terményt – mondta.

Ezzel szemben november környékén már magasabb árakra számítanak; kérdés, hogy a lengyel import hogyan befolyásolja majd idén a felvásárlást. Ledó Ferenc elmondta: a legtöbben óvatosak, amikor a betárolt mennyiségről van szó, aki teheti, inkább az őszi időszakban ad túl a káposztán, hiszen elképzelhető, hogy tavasszal ismét lenyomja az árakat a lengyel import.

Lengyelország az Európai Unió legnagyobb káposztatermelő országa, a termőterület a magyarországinál tízszer nagyobb. Szakértők becslése szerint az idei lengyel káposztatermés meghaladhatja az 1 millió tonnát.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.