2020.08.07., péntek , Ibolya

Kertészet

2020. január 08. szerda • 09:31

Jó termést várnak idén a gyümölcstermesztők

Habár az időjárás 2019 igazán szélsőséges volt, a betakarított termés mennyisége összességében átlagosnak mondható. Azonban a napraforgótermés csaknem háromtonnás hektáronkénti termésátlagával világrekord volt.

A tavalyi év rendkívüli évnek számított a növénytermesztésben a szélsőséges időjárás miatt, ami a szántóföldi növénytermesztést érintette a leginkább. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, 2018 őszén száraz talajba voltak elvetve a magok, ami vontatott fejlődést eredményezett a növényeknél - írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

„A megfelelő növekedést tovább hátráltatta, hogy a tél beköszöntővel nem érkezett meg a várt csapadék, nem töltődött fel a talaj kellő vízmennyiséggel. Április elejére, március végére száz–százötven milliméter csapadékhiány keletkezett a földeken országszerte” – mondta Petőházi Tamás.

A kalászosok és az őszi betakarítású növények terméshozama 2019-ben közepes volt hazánkban. A napraforgótermés csaknem háromtonnás hektáronkénti termésátlagával világrekord volt. Az elnök kiemelte, a 2018-as körülményekkel ellentétben 2019 őszén sokkal jobb feltételek mellett vethették el az őszi növényeket a gazdák.

Hozzátette, a jó termés érdekében a mezőgazdászok abban bíznak, hogy idén tavasszal optimális lesz az időjárás, és jó munkatempóban tudják majd végezni a tavaszi munkákat.

Zöldségtermesztés szempontjából 2019 átlagos év volt 

A zöldségtermesztésben a terméshozam átlagosan alakult a tavalyi évben. Ledó Ferenc, FruitVeB elnöke elmondta, „üvegházakban, fóliasátrakban háromszázötvenezer hektáron, durván négyszáznegyven-négyszázötvenezer tonna zöldséget termesztettünk”.

Hozzátette, a gombaágazat már évek óta stabilan háromezer tonna körüli mennyiséget produkál. A szabadföldi zöldségnél változó a hozam, az elmúlt évben durván ezerhatszáz tonna szabadföldi zöldséget termeltek a gazdák, aminek kétharmadát a csemegekukorica és a zöldborsó tette ki.

Ledó Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a friss piaci és feldolgozásra szánt növények közül a hagymaféléknek kedvezett a tavalyi időjárás, hatvanöt–hetvenezerezer tonna mennyiséget takarítottak be.

A gyümölcstermesztők jobb évet zárhatnak 2020-ban

A zöldségtermesztők 2019-ben jobb évet zártak, mint a gyümölcstermesztők. A FuitVeB elnöke kiemelte, 2018-ban a kertészetben túltermelés volt, a gazdák sok esetben kénytelenek voltak áron alul értékesíteni a termést. Tavaly viszont a szélsőséges időjárási körülmények megtizedelték a termést, ami zavart okozott a piacon.

A korszerű technológiával dolgozó gazdaságokban azonban nem mutatkozott jelentős kiesés. A szakemberek úgy látják, hogy idén a legtöbb zöldség- és gyümölcsfajtából jó termés várható. Ledó Ferenc elmondta, ha nem lesznek téli, tavaszi fagyok akkor almából jó termés, más gyümölcsből pedig átlagos hozam várható.

A zöldséghajtatásban bővülés várható, mégpedig a vidékfejlesztési pályázatokban rejlő lehetőségeknek köszönhetően.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.