Kertészet

Jók a környezeti adottságok, de kevés a termés

A hazai gazdálkodók nagy része elavult módszerekkel, alacsony terméshozamot produkálnak.

Az OTP agrár üzletág szakértői szerint az együttműködések erősítésével, a támogatások racionalizálásával és az infrastruktúra fejlesztésével jóval biztosabbá és sikeresebbé válhatna a hazai zöldség- és gyümölcstermesztést.


OTP: fejlesztéssel sikeresebbé lehetne tenni a zöldség- és gyümölcstermesztést – fotó: 123rf

Az OTP közleményében kiemelte, hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik.

A szakértők szerint túl dominánsak a magyar agrárgazdaságban a gabonafélék és az ipari növények, miközben nagy lehetőségek lennének a kertészet fejlesztésében,

hiszen Magyarország több komparatív előnnyel rendelkezik ezen a téren, mint például az állattenyésztésben.

Az elmúlt évtizedekben az EU-s támogatások ellenére is stagnált a magyarországi kertészet teljesítménye.

Hiába alkalmaz egy szűkebb termelői kör intenzív, korszerű termesztéstechnológiát, a gazdálkodók nagy része továbbra is elavult módszerekkel, alacsony terméshozamot produkál.

A zöldségfélék hazai átlaghozama az EU-ban többnyire a középmezőnyben helyezkedik el,

de a gyümölcsféléknél ez a nyugat-európai hozamoknak csak felét-harmadát teszi ki.

Az EU-csatlakozás után Magyarország zöldségtermő területe több mint negyedével esett vissza, leginkább a paradicsom kárára, jelenleg legnagyobb részén zöldborsót, görögdinnyét, első helyen pedig csemegekukoricát termesztenek. Az utóbbit tekintve Magyarország világszinten is kiemelkedő, Európában 40-45%-os a részesedése.

A gyümölcstermő terület is csökkent.

A zöldség-gyümölcs szektor jelenlegi helyzetét azonban sem a külső körülmények, sem adottságaink nem indokolják, miközben a külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet: az elmúlt évben a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, illetve tartósítás a teljes élelmiszeripari exportárbevétel 15%-át jelentette – olvasható a közleményben.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés