2020.10.28., szerda , Simon, Szimonetta

Kertészet

2019. október 15. kedd • 17:46

Jól kerestek az agráriumban az idénymunkások

A mezőgazdaságban a legtöbb szezonális munkást a zöldség- és gyümölcstermesztő gazdaságok foglalkoztatják.

Ledó Ferenc, a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet elnökének közlése szerint az idén a tavalyinál kicsit könnyebb helyzetben voltak a termelők: több gyümölcsnél mérsékelt volt a termésmennyiség, így napszámosból is kevesebb kellett, miközben a nyáron több diákot sikerült bevonni a munkákba. A nyugdíjasok közül pedig sokan a kertészetekben kerestek kiegészítő foglalkozást - írja a Magyar Nemzet.

Remek pénzkereseti lehetőség van az idénymunkában - fotó: pixabay.com

Eltűnőben vannak ugyanakkor a külföldi vendégmunkások. Míg néhány éve Erdélyből és Ukrajnából is nagy számban érkeztek napszámosok, az idén érezhetően kevesebben akartak munkát vállalni a határon túlról. A romániai munkások inkább az olasz és a spanyol termelőknél állnak munkába, Ukrajnából pedig a lengyel mezőgazdaság szívja el a munkaerőt.

Az ültetvényeken jellemzően a betakarítás időszakában van szükség a legtöbb munkáskézre, a legnehezebb helyzetben azok a kisebb családi gazdaságok vannak, amelyek csupán a szüret néhány hetére keresnek embert. Esetükben szinte lehetetlen elegendő napszámost találni.

Azok a termelők, amelyek több hónapig képesek foglalkoztatni a dolgozókat, már könnyebben találnak munkást.

Egyes hajtató kertészetek például a téli állásidőre is fizetnek, csak hogy a bevált munkaerő a következő évben is rendelkezésükre álljon, másutt különböző prémiumokkal igyekeznek magukhoz csábítani a dolgozókat.

Az órabérek egyébként is sokat nőttek az elmúlt években. Országosan most nettó 800 és 1500 forint között mozog az alkalmi munkások óradíja, ami gyakorlatilag a duplája az öt-hat évvel ezelőttinek. A hatékonyság azonban – a tapasztalat szerint – csökkent.

Korábban általános volt, hogy ötszáz forintos óradíj mellett az egy főre vetített teljesítmény az almásokban elérte a 12-13 mázsát a nyolcórás műszakban.

Manapság 1000-1200 forintos órabér mellett jó esetben is csak 9-10 mázsát szednek le a munkások.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.