2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2017. augusztus 14. hétfő • 09:12

Kémlelik az eget a szőlősgazdák - most múlik az időjáráson a minőség

A szőlő jól viselte a nagy meleget. Ha a következő hetekben nem lesz túl szélsőséges az időjárás, a mennyiség és a minőség szempontjából is kiemelkedő évjárat születhet. A szőlő árára vonatkozó javaslatok a napokban láthatnak napvilágot.

Bizakodóak a szőlészek és borászok, a növények egészségesek, s ha az időjárás sem szól közbe, kiváló termést szüretelhetnek az idén. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a Magyar Időknek elmondta:

nagyobb növényegészségügyi problémák, járványok nem voltak az idén. A növények országszerte jó állapotban vannak, egészségesek a fürtök.

A következő hetek időjárása azonban még nagyban befolyásolhatja a szüret kimenetelét. – A nagy kérdés most az, hogy milyen lesz a nyár végi, ősz eleji időjárás, hiszen ez az, ami jelentősen meghatározza a szőlő minőségét – emelte ki.

A szakember szerint kiegyensúlyozott időre volna szükség, amikor a megfelelő mennyiségű napsütéses órákhoz elegendő csapadék társul. Ha ugyanis bármelyik irányba eltolódik a mérleg nyelve, csökkenhet a mennyiség vagy romolhat a minőség. Extrém szárazság esetén például könnyebb fürtök kerülhetnek a puttonyokba, amelyekből kevesebb mustot tudnak préselni a termelők, így borból is kevesebb kerülhet a hordókba. A túlnyomóan csapadékos idő sem tesz jót a szőlőnek, hiszen ilyenkor megnő a gombás fertőzések, elsősorban a rothadásos típusú megbetegedések kockázata, ami minőségi romlást okozhat.

fotó:123rf

Bár a szüretig még néhány hét hátravan, az ország egyes részein már megkezdték a korai érésű fajták betakarítását a gazdálkodók. A csabagyöngyét például a legtöbb helyen már leszüretelték, az eddigi tapasztalatok alapján szép, telt és egészséges fürtökből készülhet bor. Hasonló képet mutat egy másik korai fajta, a Turán betakarítása is.

Ha kiegyensúlyozott marad az időjárás, minőségi és mennyiségi szempontból is kiemelkedő évjárat lehet az idei

– jegyezte meg Brazsil Dávid.

Majd hozzátette: az elmúlt évek folyamatos beruházásainak köszönhetően

a magyar borászok szaktudása mellett az általános borászati technológia is garanciát jelent arra, hogy az extrém időjárási körülmények között szüretelt szőlőből is magas minőségű bort tudnak készíteni a pincészetek.

fotó:123rf

A szőlőfelvásárlásra vonatkozó, nemrég bevezetett piacszervezési intézkedéssel kapcsolatban elmondta: a cél az volt, hogy alulról építkezve szabályozza a felvásárlást a szőlész-borász társadalom. A módosítás lényege, hogy

azon szőlőtermelők, borászatok és felvásárlók, akik tíz tonna feletti mennyiségben adnak el vagy vásárolnak fel borszőlőt, három módon határozhatják meg az árakat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján.

A szőlőtermelők az előző három évben eladott átlagos mennyiség felére kötelesek szerződést kötni, ahogyan a felvásárlók is az előző három évben megvásárolt éves átlagmennyiség felét kizárólag szerződéses formában vásárolhatják meg.

A szakember szerint vannak borvidékek, ahol semmilyen változást nem hozott az új rendszer, mert ott eddig is megfelelő, hosszú távú szerződésekkel szállították be a szőlőt a feldolgozóknak. Azokon a borvidékeken, ahol ez nem volt jellemző, markáns változást jelent a piacszervezési eljárás bevezetése. – Az intézkedés első évében vagyunk, a pincészetek és a szőlészek is tanulják az új rendszert – mondta el az eddigi tapasztalatokról a főtitkár. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

az idén bevezetett rendszert jövőre az idei tapasztalatok alapján finomhangolják majd.

A szőlőtermelők és a pincészetek dolgát a HNT az idén is árprognózissal segíti; a szőlő árára vonatkozó javaslatok a napokban láthatnak napvilágot.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.