2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2018. március 21. szerda • 12:24

Keresik a megoldást a védekezésre a szamócások is

Az egyre hektikusabb és kiszámíthatatlan időjárás megnehezíti a termelők helyzetét. Nem könnyű a helyzete a szabadföldi szamócatermelőknek sem.

Nemcsak a szokatlan téli hőmérsékleti kilengések, hanem a tavaszi fagy, a nyári forróság, szárazság, időnként jégeső is nehezíti a termelők munkáját és veszélyezteti a termést. Az időjárás okozta kockázatokra a termelők igyekeznek megoldást találni.

Milyen esetben számíthatunk pl. fagykárra a szabadföldi szamócatermesztés esetén?

  • Ha a virág képződés még nem indult meg, a szamóca növényeink nem érzékenyek a fagyra.

  • Amíg a szamóca virágok zárva vannak, -4⁰C alatti hőmérséklet esetén kell fagykárra számítanunk.

  • Ha a szamóca virágok már kinyíltak és fagyra számítunk, a növények megfelelő takarásával tudjuk bizonyos mértékig a fagykárt megelőzni.

A sikeres védekezés alapja a megfelelő időjárás előrejelzés, mégis vannak olyan időjárási tényezők, váratlan jelenségek, amelyek az előrejelzést is megnehezítik.

Ilyenek lehetnek például:

  • Sarki légáramlatok váratlan betörése

  • Tavaszi időszakban a tiszta égboltnak köszönhetően, napközben ugyan 10-12⁰C fokot tapasztalunk, ugyanakkor a tiszta ég éjszakára jelentős lehűlést hozhat.

  • A napközbeni száraz levegő kevesebb „meleget” képes raktározni, míg magasabb páratartalom esetén számíthatunk arra, hogy éjszaka a páratartalomból adódóan kevésbé csökken le a levegő hőmérséklete.

  • Erős, váltakozó irányú szél okozhat meglepetéseket. Ekkor az ún. szállított fagy ellen csak nehezen tudunk sikeresen védekezni.

  • Reggeli dér képződés: virágzó szamóca esetén akár meg is védheti a virágokat, ha a dér megfelelő vastagságban képződik a növényeken. Akár külön öntözéssel is elősegíthetjük ezt a kedvező folyamatot.

  • A terület fekvése is fontos a fagyveszély megelőzése szempontjából, hiszen mélyedésekbe, erdő széleken a hideg levegő könnyebben károsít, mint megfelelő „lefolyású” területeken.

A mezőgazdasági, kertészeti termelés során az időjárásnak való kitettség mindig is magas kockázati tényező lesz. Éppen ezért - természetesen a gazdaságosságot, hatékonyságot, megtérülést figyelembe véve -,

egyre több termelő fontolgatja a védett termesztést, azaz a termesztő létesítményekben történő kertészeti termelést.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.