Kertészet
Keresik a megoldást a védekezésre a szamócások is
Az egyre hektikusabb és kiszámíthatatlan időjárás megnehezíti a termelők helyzetét. Nem könnyű a helyzete a szabadföldi szamócatermelőknek sem.
Nemcsak a szokatlan téli hőmérsékleti kilengések, hanem a tavaszi fagy, a nyári forróság, szárazság, időnként jégeső is nehezíti a termelők munkáját és veszélyezteti a termést. Az időjárás okozta kockázatokra a termelők igyekeznek megoldást találni.
Milyen esetben számíthatunk pl. fagykárra a szabadföldi szamócatermesztés esetén?
-
Ha a virág képződés még nem indult meg, a szamóca növényeink nem érzékenyek a fagyra.
-
Amíg a szamóca virágok zárva vannak, -4⁰C alatti hőmérséklet esetén kell fagykárra számítanunk.
-
Ha a szamóca virágok már kinyíltak és fagyra számítunk, a növények megfelelő takarásával tudjuk bizonyos mértékig a fagykárt megelőzni.
A sikeres védekezés alapja a megfelelő időjárás előrejelzés, mégis vannak olyan időjárási tényezők, váratlan jelenségek, amelyek az előrejelzést is megnehezítik.
Ilyenek lehetnek például:
-
Sarki légáramlatok váratlan betörése
-
Tavaszi időszakban a tiszta égboltnak köszönhetően, napközben ugyan 10-12⁰C fokot tapasztalunk, ugyanakkor a tiszta ég éjszakára jelentős lehűlést hozhat.
-
A napközbeni száraz levegő kevesebb „meleget” képes raktározni, míg magasabb páratartalom esetén számíthatunk arra, hogy éjszaka a páratartalomból adódóan kevésbé csökken le a levegő hőmérséklete.
-
Erős, váltakozó irányú szél okozhat meglepetéseket. Ekkor az ún. szállított fagy ellen csak nehezen tudunk sikeresen védekezni.
-
Reggeli dér képződés: virágzó szamóca esetén akár meg is védheti a virágokat, ha a dér megfelelő vastagságban képződik a növényeken. Akár külön öntözéssel is elősegíthetjük ezt a kedvező folyamatot.
-
A terület fekvése is fontos a fagyveszély megelőzése szempontjából, hiszen mélyedésekbe, erdő széleken a hideg levegő könnyebben károsít, mint megfelelő „lefolyású” területeken.
A mezőgazdasági, kertészeti termelés során az időjárásnak való kitettség mindig is magas kockázati tényező lesz. Éppen ezért – természetesen a gazdaságosságot, hatékonyságot, megtérülést figyelembe véve -,
egyre több termelő fontolgatja a védett termesztést, azaz a termesztő létesítményekben történő kertészeti termelést.
agrotrend.hu / Benedek Borbála