2020.04.10., péntek , Zsolt

Kertészet

2019. május 06. hétfő • 10:19

Készülni lehet a sziromhullás utáni permetezésre

A levéltetvek már majdnem mindenen megjelentek

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az aktuális kerti növényvédelmi teendőket osztotta meg nak.hu-val.

,,Az idén főleg a májusi cserebogarakkal találkozok Óbudán. Talán a legveszedelmesebb a fajtársai között! A lombkártétele is jelentős, de az igazi kárt a gyökerek megrágásával okozza. A gyümölcsfák esetében a gyökérszinten károsító pajorok ellen nincs megoldás, csak a repülő imágókat tudjuk gyéríteni. Soktápnövényű (polifág) faj. A vadgesztenyék hét eleji permetezésénél 20-30 bogár is lehullott a munkát követően néhány percen belül, a Mospilan 20 SG kontakt hatását bizonyítva ezzel. A növényvédő szerek adatbázisában, megtaláltam a Decis hatóanyagát tartalmazó Deltamot, melyet a bogárfajok ellen is engedélyeztek.

Már látszanak a gubacsképző atkák tünetei. Inkább csak ijesztőek, de a házi kertekben nem túl veszélyesek a gubacsképzők. Ahol tavaly nagyon zavaróak voltak a dióban, a szőlőben ott a fiatal gubacsokba állítólag még behatolnak egyes atkaölők pl. a Nissorun 10 WP vagy a Flumite 200.

„Most a kórokozók támadása várható, visszatér a tafrina, megjelenik a monília, terjed az almafa lisztharmat, s a varasodás is veszélyeztet, s félek, hogy visszatér az erwinia is.

A levéltetvek majdnem mindenen megjelentek már (cseresznye, szilva, kajszi, rózsa, dísznövények)” – Tóth Miklós kollégámtól idéztem. Ennél pontosabban én sem tudnám leírni a jelenlegi helyzetet. Egy kevéske esőt kaptunk és hűvösre fordult az időjárás, ami kedvez a tafrinának és a moníliának.


Egy már permetezett, mégis levéltetves őszibarack-hajtás április 30-án- fotó: Zsigó György

Készülni lehet a sziromhullás utáni permetezésre. A varasodásnak még egy kis meleg kell, de a lisztharmatra érzékeny almatermésűeknél máris kezdhetnek valamelyik felszívódó (szisztemikus) gombaölővel.

  • Ilyen a Score 250 EC (és névváltozatai az Agria Difenokonazol, az Alfa-Solo, a Difcor 250 és 250 EC, a Difcor 250 EC, a Difo 25 EC és a Yerupaja)
  • a Topas 100 EC (és a névváltozatai a Topase, a Penco 100 EC és az Agria Penkonazol),
  • a Dagonis és a Cyflamid.

Ezeket a beszáradásuk után már nem mossa le az eső, viszont felhígulhatnak a gyorsan növekvő növény testében. Amennyiben hirtelen megugranak a növények, akkor a sűrűbb permetezési fordulókkal dolgozzanak. Fajtától, időjárástól függően akár több ismétlésből is állhat ez az ún. szisztemikus blokk. A biotermesztőkhöz hasonlóan a kénes gombaölőkre is hagyatkozhatunk, de csak óvatosan, mert a gyümölcsöket a viaszosodásig megperzselhetik. A diónagyságú termések már ellenállóbbak. Kontakt szerek, lemosódhatnak. De aki eső után ismételni tudja a kezelést, az ezzel is védekezhet.”

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.