2022.12.09., péntek , Natália

Kertészet

2022. február 17. csütörtök • 11:21

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszországban

A fagyok hiánya és az enyhe, néhol kifejezetten meleg, akár a 20°C-os napi csúcsot is meghaladó időjárás hatására Dél-Olaszországban, Bari környékén virágozni kezdtek a kajszi- és őszibarack-ültetvények.

Ez csaknem két héttel korábban következett be mint tavaly, és félő, hogy az egyre gyakrabban érkező márciusi fagyok komoly károkat okoznak majd ezekben az ültetvényekben, elsősorban a korai fajtáknál - írja a FruitVeb. A dél-olasz régióban az egyetlen bevett védekezési mód a fagyok elleni védekezésre, hogy szalmát halmoznak fel a fák körül, és meggyújtják – az északi ültetvényektől eltérően Bari környékén nincsenek fagyvédelmi berendezések, hiszen eddig nem is kellettek.

Fotó: FruitVeb

Korai virágzást jelentettek a sokkal északabbra fekvő Toszkánából is, ahol már tavaly is 70%-os, 250 millió euró körüli terméskiesést okoztak részben a márciusi, de főleg az áprilisi fagyok. Ebben a régióban a gyümölcstermesztők körében egyre jobban terjednek a különböző fagyvédelmi megoldások, elsősorban a fagyvédelmi öntözés.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.