2023.06.01., csütörtök , Tünde

Kertészet

2019. október 24. csütörtök • 14:32

Kevés alma termett az idei évben

Az előrejelzések idén eleve gyenge, 400–450 ezer tonnás termést jósoltak, ami a tavalyi fele, de a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél is mintegy 25 százalékkal kevesebb. Egyes pesszimista vélekedések szerint azonban a 400 ezer tonnás almatermésnél is rosszabb lesz az idei.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke úgy fogalmazott, az ültetvények jelentős részében a tavaszi fagyok részleges kárt okoztak. A július eleje-közepe óta tartó vészes csapadékhiány számos termesztőkörzetben a gyümölcsméret növekedését hátráltatta, ami jelentős mennyiségi kiesést okozott az öntözetlen ültetvényekben - írja a beol.hu.

Kevesebb alma termett idén, mint az előző években - fotó: pixabay.com

– A fogyasztói árak vonatkozásában az prognosztizálható, hogy a visszafogottabb kínálat miatt az előttünk álló, 2019/2020-as almaszezonban a tavalyinál kevesebb áruházlánci akcióval lehet majd számolni, és kilónként 300 forint alatti akciós fogyasztói árakkal kevésbé lehet majd találkozni. Az akciókon kívüli, normál értékesítés esetében az elmúlt években megszokott 200–500 forint közötti kilónkénti fogyasztói árintervallumnak valószínűsíthetően inkább a felső felében, 380–500 forint között várhatóak majd a kilónkénti fogyasztói árak – részletezte a szakember.

Hozzátette, egész Euró­pában minőségi problémákkal küzd az iparág. Ez a teljes európai piac vonatkozásában tovább mérsékli az étkezésialma-kínálatot az átlagosnál egyébként is 10 százalékkal alacsonyabban várt össztermésből.

Apáti Ferenc elmondása szerint a léalma piacán eddig szintén az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul a helyzet. A léüzemek szep­tember elején kilónként nettó 33–35 forintos indulóárakkal kezdték a szezont, majd szeptember közepe után néhány forinttal emelkedtek az árak. A lengyelek jelen vannak a hazai piacon, és keresik a magyar léalmát, de úgy tűnik, hogy egyelőre nem olyan intenzitással, mint 2017-ben.

Pusztai József, a Csorvás melletti Hunapfel Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, valamivel több mint ezer tonna almát takarítottak be 22 hektárról, azaz nagyságrendileg 52 tonna termett hektáronként, ez pedig az előzetes várakozásoknál ugyan jobb, de a korábbi mennyiségtől elmarad.

Hozzátette, az étkezési alma ebben az évben nem termett túl jól, főként léalmát tudnak értékesíteni. Ennek egyik fő okaként a tavaszi csapadékos időjárást jelölte meg Pusztai József.

A piacról szólva úgy fogalmazott, az alma értékesítésével nincs gond, a vevők keresik a gyümölcsöt, az árak pedig az átlagosnál jobbak. Megjegyezte, a tavaly betárolt almák még most is éreztetik árcsökkentő hatásukat: a piacra kerülve alacsonyabban tartják az árakat annál, mint amit az idei alacsonyabb termés indokolna.

Az árakat ismertetve az ügyvezető kifejtette, a piac által keresett golden léalma 40–50 forint közt alakult kilónként, a többi fajtából az étkezési, 60–70 milliméter átmérő alatti, úgynevezett iskolaalma kilónként 80–85 forintért talált vevőt, míg az ennél nagyobb méretű gyümölcsöt 100–110 forintért vették meg kilónként, konténerben, válogatás nélkül.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.