2022.11.29., kedd , Taksony

Kertészet

2022. január 18. kedd • 09:13

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája

A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutoljára nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz, amivel jelenleg a világ legerősebb paprikájának számít. De miért versengenek a nemesítők még mindig, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő?

A paprika csípős ízét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ennek mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki módszert 1912-ben, ezért az egységet róla nevezték el - írja az Origo.

2008-BAN AZ INDIAI BHUT JOLOKIA PAPRIKA BIZONYULT A LEGERŐSEBBNEK ÉS BEKERÜLT A GUINNESS REKORDOK KÖNYVÉBE, A SCOVILLE-SKÁLÁN EGYMILLIÓ EGYSÉGET MEGHALADÓ CSÍPŐSSÉGGEL.

Összehasonlításképpen: egy átlagos Tabasco szósz 2,5 ezer egységet tartalmaz, a cayenne-i bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek.

Fotó: AFP

A Bhut Jolokia szellempaprikát jelent. "Valószínűleg azért, mert egy ilyen zöldség elfogyasztása után meg lehet halni" – viccelődött Dr. Paul Bosland, az Új-Mexikói Egyetem Chili Paprika Intézetének igazgatója.

Az emberek azért óvatosak ezzel a paprikával. Bangladesben például úgy használják a főzéshez, hogy a szárat a kezükbe veszik, és csupán az ételhez dörzsölik. Szemüveget és kesztyűt kell viselni, amikor a magokat eltávolítjuk ebből a fajtából, és az egész műveletet a szabadban kell végezni – figyelmeztetnek a csili kutatók.

Azonban nincs hiány a szupererős zöldségeket megvásárolni hajlandó fogyasztókból. Ennek oka, hogy a belőlük készült fűszerek gazdaságosabbak. Elég egy csipetnyi belőle, hogy egy ételnek kivételes íze legyen. Nem csoda, hogy a termelők között a mai napig tart a versenyfutás, hogy ki tud még erősebb és erősebb fajtát nemesíteni.

JELENLEG A LEGCSÍPŐSEBB PAPRIKA, A PEPPER X, AMI TÖBB MINT 3 MILLIÓ SCOVILLE-EGYSÉGGEL RENDELKEZIK.

Ezt a fajtát 2017 szeptemberében mutatta be nemesítője, az amerikai Ed Currie.

agrotrend.hu / Origo

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.