2020.04.08., szerda , Dénes

Kertészet

2016. július 07. csütörtök • 15:42

Kifogástalan a medgyesegyházi dinnye

Jobban indul a medgyesegyházi dinnyetermesztők szezonja idén, a tavalyihoz viszonyítva. Magas a magyar dinnye felvásárlási ára. Medgyesegyházáról a szezonban naponta akár 70-100 kamionnyi dinnyét is szállítanak a felvevőpiacokra. Várhatóan e hét végére töltik fel a termelők a belföldi pultokat, a jövő héten megindulhat az export.

Grósz György, a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetőjének ismertetése szerint hétfőn jelent meg a magyar dinnye a belföldi piacon, kompenzációs felárral együtt azóta 55-60 forintot adnak kilójáért a felvásárlók. A tavalyinál 10-12 százalékkal magasabbról indultak az árak, és ilyen hosszú ideig nagyon régóta nem maradtak ilyen szinten.

Jelenleg kifogástalan a dinnye minősége, ám a szezon végéig - amely reményeik szerint az előző éveknél valamivel tovább, augusztus közepéig tart majd - még nagyban befolyásolhatja ezt az időjárás. Nagy a hőmérsékletkülönbség a nappal és az éjszaka között, és ez nem kedvez a dinnyének. A szakember szerint hektáronként 700-1100 mázsa dinnye jó termésnek számít, és az idén ennél jobb hozamra van kilátás.

Várhatóan e hét végére töltik fel a termelők a belföldi piacokat, a jövő héten megindulhat az export. A Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet főként a cseh, a lengyel és a német piacokra szállít, a megtermelt mennyiség körülbelül 60 százaléka kerül külpiacra. Ugyanakkor, hogy az olaszok a lengyel piacon nagyon alacsony árakkal dolgoznak, ronthatja a magyar dinnye pozícióit is, lenyomhatja valamennyire az árakat - jegyezte meg Grósz György.

A Békés megyei Medgyesegyházán 2500 hektáron termelnek dinnyét, ez, valamint a dél-békési terület teszi ki a körülbelül hatezer hektáros magyarországi dinnyetermő terület mintegy felét. Medgyesegyházáról a szezonban naponta akár 70-100 kamionnyi dinnyét is szállítanak a felvevőpiacokra.

A 2005-ben alakult Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet fő tevékenysége a közel 100 termelő tagja által megtermelt zöldség, gyümölcs felvásárlása és értékesítése. A tagok évente körülbelül 9000 tonna görögdinnyét, 1000 tonna sárgadinnyét, 1200 tonna meggyet, 800 tonna szilvát, 1200 tonna almát, 100 tonna cseresznyét, 40 tonna egrest, 200 tonna vöröshagymát, 100 tonna paprikát és 200 tonna káposztafélét termelnek. A Medi-Fruct éves árbevétele meghaladja az 1,6 millió eurót. A zöldség-gyümölcs termékek közel 80 százalékát exportálják közvetlenül, főként Németországba, Lengyelországba, Romániába, valamint a balti államokba.

A Spar Magyarország azt közölte, hogy a hazai dinnyetermelők érdekében az első magyar dinnyetételek megjelenésekor azonnal felhagy az importtal, és kizárólag belföldi dinnyével tölti fel országos hálózatát. A görögdinnye népszerűsítésére a társaság roadshow-t is indít, több, Balaton környéki üzletében dinnyekóstolással indítja a gyümölcs szezonját. A Spar tavaly július és szeptember között 4,7 millió kilogramm dinnyét értékesített, és ezt a mennyiséget várhatóan az idén is eléri - közölte a társaság.

A Lidl Magyaroszág korábban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy július 1-jétől kizárólag magyar dinnyék érkeznek raktáraiba. Az áruházlánc a 2015-ös szezonban összesen 7050 tonna dinnyét értékesített a bel-és külpiacokon.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.