2021.03.01., hétfő , Albin

Kertészet

2020. szeptember 27. vasárnap • 15:17

Kitolódik a hazai dinnyeszezon

Jóval hosszabb az idei szezon, így még októberben is beszerezhető lesz a hazai dinnye. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a Facebookon arról tájékoztatott, hazai sárgadinnyét akár október végéig is vásárolhatnak a fogyasztók.

Ennek oka, hogy elnyújtották a szezont a termesztők, amelyet az elmúlt évekre jellemző melegebb szeptemberi időjárás és az újabb fajták tesznek lehetővé - írja a Magyar Nemzet.

A gazdák szempontjából a hosszú szezon előnye, hogy a külföldi kereslet az őszi hónapokban is megmarad, az árak viszont magasabbak, mivel a déli országokban ilyenkor már nem terem a dinnye. A szezont a koronavírus-járvány és az időjárás hátrányosan befolyásolta, két héttel később került az üzletekbe, a piacokra a magyar termék. Ugyanakkor az időszak további része kedvezőbben alakult, az árakra sem volt panasz.

Fotó: MTI

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelentése szerint az idei dinnyetermés jó minőségű, hatvan százalékát exportáljuk, elsősorban Szlovákiá­ba, Csehországba és Lengyelországba. Az idén a koronavírus ­miatt jóval, mintegy húsz százalékkal kisebb területen termesztettek görögdinnyét, összesen négyezer hektáron.

Tavaly ötezer hektáron termett a dinnye, 174 600 tonna. Idén a betakarított mennyiség 160 ezer tonna körül alakulhat. Az árak nem alakultak rosszul, nagyjából megegyeztek a főszezonnak számító július–augusztusi időszakban a tavalyi árakkal. Magyarország görögdinnyeimportja nyolc százalékkal, 13 200 tonnára emelkedett 2020 első fél évében az előző esztendő azonos időszakához képest.

A görögdinnye vezető beszállítója továbbra is Görögország maradt, ahonnan kilenc százalékkal több, mintegy négyezer tonna érkezett. A második legnagyobb importőr Olaszország volt 2480 tonnával, míg jelentősen csökkent a Spanyolországból érkező mennyiség.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.