2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. november 17. csütörtök • 14:18

Kivágásra ítélve - a Badacsonyi borvidék védelmében

Sárga festékkel megjelölt szőlőkarók a beteg, kivágásra ítélt tőkék mellett Badacsonytördemicnél. A kór terjedése nagymértékben csökkenthető fő okozója, az amerikai szőlőkabóca elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel.

MTI Fotó: Varga György

Amerikai szőlőkabócák miatt kihelyezett rovarfogó papír egy szőlőtőkén.

MTI Fotó: Varga György

Mint arról a napokban az oldalunkon is beszámoltunk, a Badacsony-hegy zárlatát rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt. A badacsonyiak szerint félreérthető és túlzó a hivatal közleménye a zárlatról.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hangsúlyozza, hogy a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete elkötelezett a badacsonyi borvidék fejlődése, jó hírneve, valamint az ottani ültetvények minél magasabb szintű szakmai és növényegészségügyi státusza iránt.

Az intézet meggyőződése, hogy a növényegészségügyi hatóságok magas színvonalú szakmai munkája megalapozott döntéseket eredményez, ami a badacsonyi borvidék és az ottani termelők érdekeit szolgálja.

A mostani eset is alátámasztja azt, hogy még erősebb szakmai párbeszédre van szükség minden érintett bevonásával, ami segít a borvidék képviselőinek megnyugtatásában és erősíti a munka összehangolását.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.