FÓKUSZBAN

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Magyarország szeretné növelni Kínába irányuló exportját. ...

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

A kalászos szemenkénti vetése talán még mindig egy kicsit ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Kertészet

2017. december 18., hétfő • 15:32

Küzdelem a spreewaldi savanyú uborka jövőjéért

Németországi EIP projekt

A spreewaldi savanyú uborkának neve van Németországban, de az egész világban is. A tradicionális németországi termőhely Brandenburg tartományban van, Berlin és Drezda között helyezkedik el, ahol számos uborkatermesztő termése kerül üvegbe és jut el még a tengerentúlra is. A történet eddig jól hangzik, ám a cikk címe már baljósló.

A brandenburgi zöldségtermesztési projekt az Európai Innovációs Partnerség keretében valósul meg (EIP-AGRI) „Mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság” keretében. A projekt pontos címe „Fenntartható intenzív termelés- és feldolgozási folyamatok a spreewaldi savanyú uborka-előállítás során”.

A projekt vezetője Heinz-Peter Fehn (Uborka farm Frehn), aki 36. szezonját töltötte idén, 1998-ban bérelte első területeit majd 1999-ben indította el gazdaságát Steinreichban. A munkában közösen több termelő, feldolgozó és kutató is részt vesz, amely 2016-ban indult és 2021.02.28-ig tart.

A németországi Brandenburg tartományban a spárga után, a konzerv uborka a második legfontosabb terméke a zöldségtermelőknek.

Néhány évvel ezelőtt még 600 hektár uborkafelület volt, mára mindösszesen 500 hektár felület van a térségben.

A spreewaldi uborka a torma mellett eredetvédett termékek a régióban. - Ez az előny ad remény arra, hogy az uborkafelület csökkenése megálljon - mondja Frehn úr. A spreewaldi savanyú uborka a németországi savanyú uborka piacból még mindig 18%-kal részesedik. A spreewaldi savanyú uborka, mint szektor, a térségben kétezer embernek ad munkát az alapanyag-előállításban, és mintegy ezer ember dolgozik az uborka élelmiszeripari vonalán.

A projekt célja, hogy fejlődjön a kertészeti termelés hatékonysága, a fenntarthatóság figyelembevétele mellett, illetve keresik azon megoldásokat, ahol a termelési folyamatban további hozzáadott érték teremthető. A projekt vezetőjének meggyőződése, hogy

a piaci pozíciójukat csak úgy tarthatják meg ezen a globalizált világpiacon, ha képesek lesznek tartani továbbra is a kiváló, azaz 100%-os minőséget.

Ez azonban igencsak nehéz feladat, ha mást nem is veszünk figyelembe, mint a kézi munka költségének folyamatos emelkedése, amellyel nehéz versenyezni például egy kínai előállítóval szemben, és nehéz azt érvényesíteni a kiskereskedelem irányába is. - Éppen ilyen okból, nem engedhetjük meg magunknak, hogy „rosszul sikerült” tételeket küldjenek vissza nekünk a vevőink - nyilatkozza a projekt vezetője. Előfordulhat, hogy nem tökéletes az alapanyag, vagy valami rosszul sikerül a gyártásnál. Egy-egy tétel visszaküldése viszont nagyon jelentős hírnév romlást okozhat.

A projekt egyrészt az alapanyag-termelés során felmerülő nehézségekre szeretne választ adni: nehéz helyzetbe hozzák a termelőket az egyre csökkenő növényvédelmi lehetőségek, a klímaváltozás és az új növényvédelmi nehézségek is.

A projekt során a savanyított uborka megpuhulásának okát is szeretnék megvizsgálni és arra is megoldást találni, hiszen emiatt érkezik a legtöbb negatív visszajelzés a termék kapcsán.

Frehn úr elmondása alapján tehát a projekt, mind horizontálisan ellenőrizné a termelőket és beszállítókat, mind vertikálisan a teljes uborka ágazatot, egészen a termelőtől kiindulva, a feldolgozón át, a fogyasztó asztaláig terjedne a termék minőségének nyomonkövetése.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.