2022.08.17., szerda , Jácint

Kertészet

2019. május 05. vasárnap • 08:37

Látogatás a nagy múltú Legli szőlőbirtok és borászat pincéiben

30 éve alapította birtokát Légli Ottó kertészmérnök, borász.

Fél hektáron kezdett bele a szőlőművelésbe Légli Ottó, ma mintegy 33 hektáron gazdálkodik. A Légli dűlők Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy községek határában találhatóak, 160-250 méter tengerszint feletti magasságban, amely minőségi szőlőtermést eredményez minden évben.

Kiváló szőlőből nagy szakértelemmel készül a kiváló minőségű bor - fotó: agrotrend.hu

A borászatot a természetesség, a felelős emberi munka  és a borok legfőbb értéke, a gyümölcsösség jellemzi. Válogatott területeken terem az alapvetően 5 fajta szőlő, amely meghatározza a Légli Pincészet kíváló borait, mint az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Chardonay, a Savignon Blanc és a Furmint.

Évente mintegy 200.000 palackot töltenek meg boraikkal és csak ebben a kiszerelésben lehet Légli bort kapni.

Érdekes, hogy ma már mintegy 40%-a a termelésnek a hipermarketek polcain található.

A bor nem születik meg önmagától, segítség nélkül. „Egy fej, egy szív, egy lélek”- vallja Légli Ottó - fotó: agrotrend.hu

A borászat felszívódó szereket nem használ, biológiai értelemben tiszta talajra és természetközeli állapotra törekszik.

Az elmúlt 7 év időjárásváltozása után ebben a dupla medencében (Kárpát- és Balatoni medence) elvetette a biodinamikus művelés lehetőségét, bio kísérleteket folytat egyes, szomszédoktól távoli területeken (pl. Landord).

20 éve alkalmaznak talajtakarást, a sorközművek is mulcsozva vannak, a bio ültetvényekben pedig 2 évente altalaj lazítás és magkeverékek vetése is megtörténik. A mechanikai művelést (szántás, tárcsázás, rotálás) teljesen kizárja a gazdaság és a balatoni ősgyep kialakítására törekszik, nem monokultúrára.

A talaj kiváló minősége a legfontosabb cél a szőlőfürtöket is csak saját lombja takarja.

 

Borkészítés és erjesztés

Az alapborok szelektált, hidegtűrő élesztővel erjednek, a kisebb tételeknél pedig saját felszaporítású vadélesztőkkel történik a folyamat végrehajtása, szükség szerint átoltással.

A kénszint kevésbé fontos, alacsony ként használ a természetes reduktorok (finom- és durva seprő) miatt

Amióta azonban pezsgőt is készít, azóta mindent egyre tudatosabban alacsony kénen tart. Fahordós erjesztésű és érlelésű boroknál sincs derítés, csak egyszeri, kovaföldszűrős szűrés.

 

Nem csak a borászatban van rend és tisztaság, a célokban is - fotó: agrotrend.hu

A pincebejárás során a csapat meggyőződhetett róla, hogy a gazda szeme hizlalja a jószágot. Mindent szem előtt tart, mindenre odafigyel, mindenre reagál. Tudatos borkészítés zajlik, amely odafigyel a természetességre, a lehetőség szerinti minimális kénhasználatra és az optimálisan elegendő fahordó használatra.

A bejárás után a köztudottan ínyenc Légli Ottó bajai halászlével kedveskedett. Mit mondhat erre egy bácskai legény: nincs ennél jobb eledel!

Büszke vagyok rá, hogy a szőlősgyöröki irodánktól mintegy 1 km-re található a Légli borászat (www.leglibirtok.hu) kiváló borásszal, csodás pincével és szép borokkal - mondta Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője.

agrotrend.hu

 

 
 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.